• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je novi fića jeftiniji u Češkoj?

I pored subvencije države vredne 14 miliona evra, "fijat 500 L" koštaće više u Srbiji nego u salonima automobila u Češkoj. Državni sekretar Ministarstva finansija i privrede kaže da je razlika u opremi automobila.

Naime, Česi plaćaju popularnog srpskog “fiću“ 10.400 evra, a građani Srbije, za taj isti automobil moraju da izdvoje čak tri hiljade evra više, odnosno 13. 490 evra, odnosno po novoj ceni 10.900 evra.

Da ironija bude veća, u cenu srpskog “fiće“ u Češkoj uračunata je i carina, porez i transport iz Srbije, piše list “Alo.”

Državni sekretar Aleksandar Ljubić je gostujući na RTS-u objasnio da odgovorio da cena vozila zavisi od opreme, i da Fijat 500 L koji se prodaje u Beogradu ima kompletnu opremu.

Osim toga, dodao je, u Češkoj ima nekoliko proizvođača automobila, i postoji velika konkurencija.

Na konstataciju da bi država kao vlasnik jedne trećine kompanije mogla da utiče na cenu, on je naglasio da Vlada Srbije jeste suvlasnik ali da ne upravlja Fijatom, i da je interes vlade da Fijat posluje pozitivno.

Na kritke uvoznika zbog subvencionisanja "fijata 500L", Ljubić kaže da je strategija vlade otvaranje novih radnih mesta i upošljavanje što više ljudi, i da ni jedan lobi, pa ni uvozniči, ne može vladu pokolebati u tome.

"Da su matične kuće uvoznika odlučile da subvencionišu kamatne stope, ili da su doneli odluku da otvore nova radna mesta, mi bismo ih podržali u tome", naglasio je Ljubić.

On je dodao i da će razmotriti predlog uvoznika da se omogući zamena staro za novo, odnosno da se plaća porez samo na razliku polovnog i novog automobila.

Ljubić je rekao da se Fijat otvaranjem 1.400 novih radnih mesta kvalifikovao da dobije podsticajne mere od države, a da je menadžment kompanije odlučio da taj novac usmeri na građane Srbije i subvencioniše kupovinu Fijata 500L, odnosno njegovu cenu umanji za 3.000 evra.

On je gostujući na RTS-u objasnio da Fijat za svako novootvoreno radno mesto dobija po 10.000 evra iz budžeta, i da je menadžment odlučio da, dok se novac ne potroši, subvencioniše kupovinu Fijata 500L.

(MONDO/Tanjug)

Tagovi

Komentari 12

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sumadinac

G-din Ljubic, naravno, ne govori istinu jer zahvaljujuci internetu svako moze za tili cas da uporedi opremu i cenovnike u Srbiji i Ceskoj. Subvencija od 3000 evra je skandalozno velika, ali ako su vec odlucili da dodatno pomognu Fijat uz sve olaksice koje vec ima, onda su mogli da subvencionisu realnu cenu i da se taj automobil stvarno proda u ozbiljnoj kolicini. Ovako se samo stvara ekstra profit za Italijane. Da nisu cista posle jasno je cim su prvo rekli da je to drzavna subvencija a sad se kao Fijat, koji je baj'd'vej u ogromnoj finansijskoj krizi, odrice 14 miliona evra! Ma da.

hipo

zato sto su ovce za sisanje

haha

Smesno smesnije..necu da kupim ni za dinar

special image