• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog starih brojila veći računi?

Elektroprivreda Srbije šalje na adrese oko dva miliona domaćinstva neispravne račune koji su obračunati na osnovu očitavanja neispravnih brojila.

Kako se navodi na sajtu Skockajte budžet, prema istraživanju Balkanske istarživačke mreže (BIRN) od 3,2 miliona brojila, 1,8 miliona su brojila koja se ne smeju upotrebljavati zbog zastarelosti.

Ističe se da da račune isporučene na osnovu očitavanja takvih brojila građani mogu da ospore na sudu.

Iako je, kako se napominje, propisano da se strujomeri moraju baždariti ili menjati na svakih 12 godina, situacija na terenu je drastično drugačija.

Potrošači pored utrošene struje plaćaju i održavanje mernog mesta, dok je obaveza Elektroprivrede Srbije da obezbedi ispravna brojila, navodi se i dodaje da EPS već godinama ne ispunjava svoju zakonsku obavezu.

Stručnjaci situaciju objašnjavaju na sledeći način - ako je kantar neispravan ni račun nije tačan.

"Radi se o neverovatno neodgovornom ponašanju EPS-a i nadležnog ministarstva. Građani imaju pravo da budu revoltirani," izjavio je za BIRN potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Zoran Nikolić.

U Javnom preduzeću EPS, prema sajtu Skockajte budžet, opravdanje za neispravna brojila pronalaze u krizi koja je nastupila devedesetih.

"Zbog nedostatka novca brojila nisu redovno menjana, a potom je došlo da velikog nagomilavanja neobavljenog posla", rekao je za BIRN pomoćnik Direkcije za distribuciju električne energije Željko Marković.

Prema podacima Direkcije za mere i dragocene metale, državnog organa zaduženog za proveru mernih instrumenata, nebaždarena brojila su prisutna na teritoriji cele Srbije.

"Najgore stanje je u Beogradu, Vojvodini i južnoj Srbiji, dok je u zapadnoj Srbiji situacija znatno bolja. Na primer, u Čačku 90 odsto brojila ima regularan žig", izjavio je za BIRN Dejan Kovačević, načelnik Odeljenja za metrološki nadzor.

Integralna verzija istraživanja BIRN-a može se pročitati na portalu Skockajte budžet.

(Beta/Ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

grobAR

imao sam novo brojilo i veliku potrošnju. Kada sam na osnovu uređaja koje posedujem i očitane potrošnje za određeno vreme utvrdio da očitava MNOGO više nego što je stvarno stanje,tražio sam zamenu brojila.Na novom brojilu potrošnja je bila duplo manja,bar za jeftinu struju pošto sam nju i kontrolisao jer se grejem na TA peći. Šta mislite da li su mi prihvatili reklamaciju i umanjili predhodne račune ?

mekenzi

veci su racuni na novim brojilima, u moje selo se ovo zove medijska prevara!!!

mare

Meni je u zadnjih godinu dana tri brojila promenjeno. Brojilo pocne da proizvodi takav zvuk kao traktor da to nije normalno. Dolazili menjali i evo bili su opet pre mesec dana. Sve mi govore mi vam menjamo ovo pokvareno ono vam je nabijalo racun dok je bilo pokvareno sad je sve kako treba. Ja sta cu gledam ih i slezem ramenima i ako bi ih rado isterao iz zgrade...ali sta ce oni rade svoj posao ko zna ko je to iznad njih sve smislio...

special image