• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Emirati preuzimaju JAT i navodnjavaju njive

Partner JAT će biti kompanija Etihad iz UAE, a 400 miliona dolara će Razvojni fond Abu Dabija uložiti u navodnjavanje u Srbiji, kaže Mlađan Dinkić.

Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu kompanija Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i domaćeg avio prevoznika JAT trebalo bi da bude potpisan sredinom aprila u Beogradu, najavio je danas ministar finansija i privrede koji boravi u radnoj poseti Abu Dabiju.

Dinkić je potvrdio i da je Razvojni fond Abu Dabija odobrio Srbiji 400 miliona dolara za razvoj srpske poljoprivrede. Polovina ovih sredstava biće iskorišćena za izgradnju kanala za navodnjavanje na teritoriji čitave Srbije, a druga polovina za povoljne dugoročne kredite poljoprivrednicima za nabavku opreme.
Partnerstvo JAT-a i Etihada podrazumeva kompletnu modernizaciju Jatove flote, odnosno nabavku novih aviona, na osnovu čega bi Etihad mogao da preuzme 49 odsto vlasništva u JAT-u i zaključi dugoročni ugovor o upravljanju kompanijom, saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede.

To bi obezbedilo da JAT postane deo alijanse Etihada i omogućilo bi profitabilno poslovanje naše nacionalne avio kompanije u budućnosti. Etihad je izrazio spremnost da odmah pomogne JAT-u u lizingu četiri nova aviona koji su potrebni već od juna zbog početka turističke sezone.

Komercijalna saradnja JAT-a i Etihada podrazumeva uvođenje svakodnevnih letova na liniji Beograd-Abu Dabi od sredine godine, kao i otvaranje linije u saradnji sa Er Berlin na relaciji Beograd-Berlin-Čikago i još tri destinacije za Sjedinjene Američke Države.

Etihad raspolaže sa flotom od 72 savremena aviona. Prošle godine ova kompanija ostvarila je prihod od 4,8 milijardi dolara, a poseduje manjinsko vlasništvo i pravo upravljanja u nemačkom Er Berlin, irskom Er Lingus, Virdžin Australija i Er Sejšeli.

Ministar Dinkić je današnji sastanak sa predstavnicima kompanije Etihad ocenio izuzetno uspešnim i dodao da se razgovaralo o strateškim pravcima i detaljima buduće saradnje JAT-a i Etihada.

"Želimo da JAT postane profitabilna kompanija i ponos Srbije. Uveren sam da će Etihad biti idealan partner za našu nacionalnu avio kompaniju. Dogovorili smo se da već sredinom aprila njihov menadžment dođe u Beograd", rekao je Dinkić dodajući da menadžment Etihada već od početka aprila kreće sa detaljnom analizom poslovanja JAT-a.

Verujem da ćemo već sredinom aprila imati dobre vesti i da ćemo u naredna dva meseca završiti sve dogovore o strateškom partnerstvu JAT-a i Etihada, kazao je ministar.

Ministar finansija i privrede potvrdio je i da je Bord direktora Razvojnog fonda Abu Dabija odobrio 400 miliona dolara, od čega će polovina biti namenjena razvoju mreže za navodnjavanje na teritoriji čitave Srbije, a drugi deo će u drugoj polovini godine biti na raspolaganju srpskim poljoprivrednicima u vidu vrlo povoljnih kredita za nabavku opreme i mehanizacije.

Ugovor o odobravanju ovih sredstava biće potpisan tokom maja, a u Skupštini Srbije će biti ratifikovan u junu kako bi sredstva bila na raspolaganju poljoprivrednicima u drugoj polovini ove godine.

"Imamo sjajne vesti - Razvojni fond Abu Dabija nam je odobrio 400 miliona za poljoprivredu. Ta sredstva će biti uložena u mrežu kanala za navodnjavanje i odvodnjavanje u čitavoj zemlji, a drugi deo će biti namenjen za odobravanje dugoročnih povoljnih kredita za poljoprivrednike, individualne proizvođače koji će moći da kupe opremu i povećaju produktivnost i da dobiju uslove kakve nikad ne bi mogli da dobiju od banaka", objasnio je Dinkić.

On je kazao da, imajući u vidu da je ova kreditna linija već odobrena, Srbija će već ovog proleća krenuti sa radovima na izgradnji mreže kanala za navodnjavanje, a kreditna linija za poljoprivrednike biće dostupna u drugoj polovini godine.

Cilj Vlade Srbije je da u kratkom roku stavi pod sistem navodnjavanja najmanje 100.000 hektara kako domaća poljoprivredna proizvodnja ne bi zavisila od suša i poplava.

"Korist od ovoga će imati svi poljoprivrednici u Srbiji, jer ćemo napraviti javnu mrežu za navodnjavanje, a obezbedićemo i elektrifikaciju njiva kako bi samo navodnjavanje bilo jeftinije. Oni koji se ne bave ratarstvom, moći će da kupe novu opremu", istakao je Dinkić.

Direktor Razvojnog fonda Abu Dabija Mohamed Saif Al Suvaid istakao je da je izuzetno zadovoljan današnjim sastankom sa ministrom Dinkićem i njegovim saradnicima i da je današnja odluka o finansijskoj podršci srpskoj poljoprivredi rezultat uspešne saradnje u proteklih nekoliko meseci.

"Naš bord direktora je odobrio 400 miliona dolara Srbiji. Mi sa vašom zemljom imamo odlične odnose i današnji dogovor je jedan od temelja buduće uspešne saradnje", izjavio je Al Suvaid.

Dinkić će se tokom narednih dana sastati i sa predstavnicima kompanija Mubadala Aerospace i Mubadala ATIC, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug Foto Beta Arhiva)

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sima

To Dinkicu konacno nesto da se uradi u ovoj srbiji sa kvalitetnim partnerima a ne opet da prodadne privatizacija kao kod zutih.A vi sto pricate gluposti pa sta je trebalo da se dopusti da sve propadne zato sto drzava nema para.I milion puta su bolji i posteniji arapi nego bilo ko drugi

kiza

Kome li sve ovaj čovek daje subvencije i pogodnosti a sve zbog toga da bi neko došao kod nas.Svoj narod laže i ne pomaže.Setimo se 1000 eura od akcija, jeftinije traktore za poljoprivrednike slučaj punto koji je trajao godinu dana...

beli

Prošle nedelje je Mrkonjić rekao da će država pomoći oko kupovine 6 novih erbas aviona,takođe oko subvencija za napuštanje jata i takođe je država preuzela dug od 170 miliona dolara. Znači država kupuje avione i daje ih Arapima.

special image