• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Francuska očekuje ukidanje subvencija za 500L

Francuski ambasador u Beogradu rekao je danas da očekuje da će Vlada Srbije "bez odlaganja" vratiti pravu konkurenciju na automobilskom tržištu.

Povodom subvencionisanja prodaje vozila Fijata, ambasador Fransoa-Gzavije Denio je u pisanoj izjavi agenciji Beta ukazao da se time narušavaju konkurencija i obaveze iz trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom.

"Slobodna trgovinska razmena ima svoja pravila i jedno od njih je pravilo nediskriminacije. Iz tog razloga je Evropska komisija izrazila svoju zabrinutost vezanu za odluku srpske vlade da subvencioniše kupovinu jednog vozila proizvedenog u Srbiji, čime izaziva narušavanje konkurencije što nije kompatibilno sa trgovinskim sporazumom EU i Srbije koji je trenutno na snazi", naveo je on.

Denio je rekao da "deli tu zabrinutost sa Evropskom komisijom", koja je svoje tiho upozorenje već uputila Vladi Srbije.

"Stoga se nadamo da će vlada bez odlaganja da vrati pravu konkurenciju među aktere na automobilskom tržištu, konkurenciju koja je slobodna i nije veštački stvorena, u skladu sa obavezama koje je preuzela u okviru trgovinskog sporazuma sa EU", dodao je on.

Francuski ambasador je izrazio zadovoljstvo što se u Srbiji razvija dinamična i moderna automobilska industrija koja bi trebalo da doprinese pozitivnom trgovinskom bilansu zemlje.

Taj sektor automobilske industrije, kako je podsetio Denio, postoji i napreduje, između ostalog, zahvaljujući trgovinskom sporazumu sa Evropskom unijom koji je na snazi i kojim se za srpske trgovinske proizvode otvara najveće svetsko tržište koje broji 500 miliona potrošača.

"Automobil proizveden u Srbiji se zahvaljujući tome može izvesti na tržište na kome se svake godine proda deset miliona novih vozila, dok potrebe srpskog tržišta trenutno iznose 20.000 novih automobila. Taj sporazum, dakle, koristi automobilskoj industriji u Srbiji, kao i radnim mestima koje ona obezbeđuje", dodao je ambasador Denio.

Fijatovi automobili proizvedeni u fabrici u Kragujevcu moći će da se kupe po 3.000 evra nižoj ceni u Srbiji, zahvaljujući subvencijama Vlade Srbije za otvaranje radnih mesta koje će Fijat preusmeriti na popust u kupovini za građane Srbije.

Posle prvobitne izjave iz resornog ministarstva da će dražva subvecnionisati niđu cenu u Srbiji, naknadno je pojašnjeno da (formalno) niža cena ne ide na teret države, jer je država dala subvencije Fijatu po osnovu otvaranja proizvodnje i zapošljavanja a italijanski proizvođač sada "dobrovoljno" deo toga "vraća nazad" kupcima svog vozila u Srbiji.

(Beta/MONDO, foto: Beta/AP)

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dexico

Francuska je ulagala u zastavu 1999 godine,posebno njihov miraz .l,hvala im na tome

dexico

Evropa subvencionise sve i svasta pa se nadam da ce ti proizvodi biti zabranjeni kod nas.Ocekujem da nasa vlast uputi protest posebno u vezi subvencionisanja poljoprivrede

brend

ovo je ispravan komentar jer je vlada ovako napravila da se u srbiji prodaju samo fiat automobili, dok ostali zaposleni u drugim auto kucama koji prodaju drugi brend mogu ostati bez posla. pa ne mozemo svi raditi u fiatu i svi voziti fiat. ovakva diskriminacija ne postoji nigde u svetu. Ja zelim da vozim hondu i ja hocu kamatnu stopu kao sto imaju kupci Fiat automobila.

special image