• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ankara: Beograd predstavio svoj model razvoja

Gradonačelnik Beograda predstavio je na konferenciji u Ankari model srpske prestonice u oblasti socijalnih usluga.

Predstavljajuči model na međunarodnoj konferenciji "Usluge lokalnih samouprava u oblasti socijalne zaštite protiv krize u EU" Đilas je, navodeći da se 40 odsto bruto društvenog proizvoda Srbije ostvaruje u Beogradu, rekao da se u tom gradu i u vreme najveće krize grade veliki infrastrukturni projekti.

Kako je navedeno na sajtu Gradske uprave, Đilas je kao specijalni gost u Ankari učestvovao na panel diskusiji "Opštinski/gradski projekti u oblasti socijalnih usluga", gde je prikazao šta je sve Beograd uradio u proteklih nekoliko godina, u vreme velike globalne ekonomske krize.

"Predstavnicima gradova jugoistočne Evrope mogli smo da se pohvalimo time da smo u protekle četiri godine napravili 40 novih obdaništa, devet novih škola, da u Beogradu 150.000 penzionera dobija redovnu pomoć, da finansiramo pune plate za trudnice, da se bavimo narodnim kuhinjama i svim ostalim stvarima koje pomažu najugroženijim građanima u vreme ekonomske krize, koja njihov broj povećava i otežava im život", rekao je Đilas.

Đilas je istakao da svi ti podaci pokazuju da i u vreme najveće krize, ako ono što imate koristite na pravi način, možete da učinite nešto za svoje građane.

On je naveo da je budžet Beograda 700 miliona evra, što je 20 puta manje od budžeta Beča, koji je po broju stanovnika iste veličine kao i prestonica Srbije.

Prema njegovim rečima, prosečna plata u Beogradu je nešto veća od 400 evra, a broj nezaposlenih je 102.000, što je za 3.000 manje nego pre četiri godine, a to znači da ekonomija i privreda rade.

Đilas je istakao i da se 40 odsto bruto društvenog proizvoda Srbije ostvaruje u Beogradu, kao i da su svi započeti veliki infrastrukturni projekti i završeni.

"Moramo da napravimo balans između razvoja grada i socijalnih davanja i da razvijamo sve servise koje smo napravili, čime ćemo se boriti za svakog građanina", rekao je Đilas, navedeno je u saopštenju.

Učesnici konferencije su predstavnici Mreže asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope (NALAS), predstavnici regionalnih asocijacija lokalnih vlasti i samouprava, gradonačelnici i predsednici turskih opština.

Stalna konferencija gradova i opština Srbije je članica NALAS-a, koju čini 15 asocijacija sa oko 9.000 lokalnih samouprava, koje bira 80 miliona građana tog regiona.

Ciljevi su promocija decentralizacije i pružanje pomoći regionu u procesu evropskih integracija, kao i pomoć lokalnim samoupravama radi njihovog razvoja kao centra znanja u ovom delu Evrope.

Kako je navedeno, NALAS je tesno povezan sa Savetom Evrope, ima status posmatrača u Komitetu regiona EU.

(Tanjug, foto: Beta/Beoinfo/Predrag Mitić)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image