• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeste li i vi prošle godine uštedeli 192 evra

"Statistika je čudo", dokazuju izreku poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku, koji je izračunao da smo prosečno mesečno dobijali 51 hiljadu a trošili samo 49.700 dinara.

Prosečna mesečna raspoloživa sredstva po domaćinstvu u prošloj godini u Srbiji su iznosila 51.504 dinara a mesečni izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava bili su 49.700 dinara, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Sa ovako dobrim "budžetiranjem", mada nam izgleda više kao teorija, ispada da je prosečna srpska porodica godišnje "ušparala" gotovo 22 hiljade dinara, odnosno 192 evra po srednjem godišnjem kursu od 113 dinara za evro.

Kod statističkih prihoda 94,3 odsto čine prihodi u novcu, a 5,7 odsto u naturi, a kod izdataka najveći udeo odlazi za hranu i bezalkoholna pića – 42,9 odsto, a slede za stanovanje, vodu, el. energiju, gas i ostala goriva – 15,8 odsto.

Pritom su domaćinstva sa gradskih područja su u 2012. godini prosečno mesečno raspolagala sa 53.666 dinara, a domaćinstva sa ostalih područja. 48.399 dinara.

Izdaci gradskih porodica su 51204 dinara a ovih drugio 47536 dinara.

Tu statistika postaje još izdašnija, jer gradske porodice potroše 261 evro manje nego što zarade a "rastrošne" vangradske porodice uspeju da razliku između godišnjih prihoda i rashoda svedu samo na "plus 92 evra".

Kod domaćinstava sa gradskog područja 99,1 odsto čine prihodi u novcu, dok su oni kod domaćinstava sa ostalog područja 86,7 odsto.

Najveći udeo u mesečnim prihodima imali su prihodi iz redovnog radnog odnosa – 41,3 odsto, penzije – 35,8 odsto, naturalna potrošnja – 5,7 odsto i ostala primanja – 4,6 odsto.

Pored hrane i stanovanja, najveći izdaci su za generalno transport - bili 7,9 odsto mesečnih prihoda, ostale lične predmete i ostale usluge – 4,8 odsto, odeću i obuću – 4,7 odsto i alkoholna pića i duvan – 4,6 odsto.

Kada se pogleda "na šta odlaze pare", odnosi su približni i za gradsko i za vangradsko stanovništvo. Prvi troše 42,1 odto za hranu i bezalkoholna pića a 16,2% za stanovanje, vodu, el. energiju, gas i ostala goriva, dok je kod "ostalih" taj odnos 44,2 odsto i 14,9 odsto.

Ovi podaci su dobijeni putem redovne Ankete o potrošnji domaćinstava. Ovom anketom prikupljaju se podaci o prihodima, rashodima i potrošnji domaćinstava, odnosno podaci o osnovnim elementima lične potrošnje.

U Anketi se primenjuju metod vođenja dnevnika (domaćinstvo vodi dnevnik potrošnje za petnaest, odnosno šesnaest dana) – za proizvode i usluge lične potrošnje, i metod intervjua (ispitivanja) na bazi upitnika, gde je referentni period za trajna dobra dvanaest meseci, za polutrajna dobra, poljoprivredu, lov i ribolov tri meseca, a za prihode mesec dana.

Od ukupnog broja domaćinstava predviđenih za anketiranje u 2012. (4800 za Republiku Srbiju), anketirano je 4.546 domaćinstava (95%).

(MONDO, grafik:MONDO)

Komentari 29

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mirda

Ja nekih 3-4 hiljade... Ne bas koliko sam planirao, jer je dosta otislo na putovanja.

Aleks

Jesam I potrosio sam ih!

Sile

Kako da nisam.192 hiljade evra.Hmm..

special image