• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tabaković nema dvojbi oko kursa dinara

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da će tržište, koliko god je to moguće, određivati kurs dinara.

Tabaković je, u jutarnjem programu TV Pink, rekla da se ne dovodi u pitanje odluka o tome da li će kurs biti fiksni ili plivajući i da NBS koristi mehanizme koji su joj zakonom omogućeni.

NBS, sa Izvršnim odborom i viceguvernerima, prati tokove novca, ne želeći da ih iko zloupotrebljava pod maskom krize, nedostatka industrijske proizvodnje, ugledanja na svet ili izgovora da smo nemoćni, naglasila je Tabaković i najavila da će danas biti održana sednica Izvršnog odbora.

Kada kaže da će "tržište regulisati" guvernerka misli na odnos ponude i tražnje deviza i dinara između banaka. S druge strane, koliko će dinara biit na tržištu zavisi u velikoj meri i od centralne banke, jer ona uvek može da ih povuče ili pusti kroz svoje operacije za hartijama od vrednosti, a tu je i klasična direktna intervnecija NBS na stranu ponude ili tražnje..

Guvernekr Tabaković ističe da je "vrh inflacije iza nas", i izražava očekivanje da će, uz prosečnu poljoprivrednu sezonu i realizaciju planova koje ima Fijat u smislu izvoza i uz realizaciju najavljenih planova NIS-a, do kraja godine, a možda i pre, inflacija biti vraćena u koridor četiri procenta plus minus jedan i po.

Na pitanje o mogućem povećanju cene struje,Tabaković je odgovorila, bi to povećanje, kada god Vlada o tome odluči, uticalo na inflaciju oko 0,6 procentnih poena.

Ona je najavila da će NBS koristiti instrumente da postigne sa bankama dogovor koji se zove samoregulacija, što će predstavljati rešenje ne samo za one koji su imali kredite u "švajcarcima", nego uopšte za kamate koje su menjane kao nepredvidive.

"Svi stambeni krediti će biti posmatrani kao paket", najavila je Tabaković.

(Tanjug/MONDO, foto: Beta/Vladimir Milovanović)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PEĐA

Naravno da nema dvojbi! Pa kako bi se drugačije muljalo?

special image