• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova pobeda građana nad bankama

Sud osporio još jednu bankarsku praksu, stambeni kredit ne može da se odobri po nižem, a rate naplaćuju po višem kursu.

Posle nekoliko slučajeva u kojima je sud presudio da banke nisu imale pravo da jednostrano podižu kamate na stambene kredite, osporena je još jedna bankarska praksa - da kredit odobre po jednom, nižem kursu, a rate naplaćuju po višem, prodajnom.

Ništavan je član ugovora kojim je banka 2007. godine klijenta obavezala da rate deviznog kredita plaća po višem prodajnom kursu banke, odlučio je prvostepeni sud po tužbi građanke koja je želela da ostane anonimna. Njen slučaj, kažu upućeni, mnogima bi mogao da pomogne.

"Ovde se radi o stambenom kreditu, ali i svim deviznim kreditima, bilo da je evro ili franak u pitanju, gde je bilo isplate po donjem, a naplate po gornjem kursu", kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja građana "Efektiva".
Prema njegovim rečima, ova presuda je doneta na osnovu Zakona o zaštiti potrošača i o obligacionim odnosima, a odnosi se i na pravna i na fizička lica.

Isplata kredita po jednom kursu, a naplata rata po prodajnom, neretko i deset dinara višem kursu za jedan evro, bio je način da se banke bogate, kažu u "Efektivi".

"Mi se ne bavimo time da li će banke biti kažnjene, mi ćemo se zadovoljiti ako banke budu primorane da vrate novac", kaže Dejan Gavrilović.

Iz tužene "Sberbanke" odgovaraju da je u pitanju prvostepena delimična presuda suda koja nije pravosnažna.

"Banka će u zakonskom roku podneti žalbu na delimičnu presudu koju je doneo postupajući sud. Dok presuda ne bude pravosnazna ne može se govoriti o dobijenom sporu niti o sudskoj praksi", navodi se u saopštenju "Sberbanke".

Ta presuda neće uticati na druge kredite, kažu u Udruženju banaka. Objašnjavaju da su po Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, banke dužne da po istom, zvaničnom srednjem kursu Narodne banke, odobravaju kredit i naplaćuju rate, ali samo za kredite odobrene posle donošenja zakona decembra 2011. godine.

"Zakon nema retroaktvno dejstvo, sve što je ranije zaključivano regulisano je ugovorima i oni su na snazi i poštuju se. Posle usvajanja zakona definisano je kako se primenjuje klauzula", kaže Veroljub Dugalić iz Udruženje banaka.

Mišljenje Narodne banke o odluci suda da je i za kredit odobren pre donošenja Zakona neprihvatljivo da se zajam odobrava po jednom a naplaćuje po drugom kursu, nije dobijeno prenosi RTS.

(MONDO, Foto Ilustracija Guliver Getty Thinkstock)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image