• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF: BDP veći dva odsto, inflacija oko 10

Srbija će, prema najnovijim prognozama MMF-a, u ovoj godini imati privredni rast od dva odsto, a inflacija se predviđa na prosečnom godišnjem nivou od 9,6 odsto.

Srbija je, prema prognoziranim stopama rasta bruto društvenog proizvoda (BDP), u vrhu među zemljama regiona, pošto se samo još za Makedoniju predviđa rast od dva odsto, dok je za ostale zemlje ta stopa niža.

Ovako pozitivan rast, nažalost, posledica je veoma loše prošle godine, kada je Srbija imala pad BDP-a od 1,8 odsto, pa je sada statistička baza mala i otuda i veliki skok.

Mnogo veći problem je inflacija, koja u Srbiji ostaje rekordna u regionu, čak 45 odsto veća one u Turskoj, zemlji drugoplasiranoj na crnoj listi evropskih tržišta u razvoju.

Za ovu godinu MMF prognozira prosečnu godišnju inflaciju od 9,6 odsto, s tim što se slaže da sa NBS da će nivo rasta cena pasti na kraju godine u planirani koridor od 4,0 odsto - plus,minus 1,5 odsto.

Planirani inflacioni koridor srpske centralne banke i prošle godine je bio približan sadašnjem (4,0 odsto plus, minus 1,5 odsto) ali je nivo cena na kraju 2012. završio na 12,2 odsto, tri puta više od "targetiranog".

Za 2012. godinu prosečna inflacija je, prema računici MMF-a, bila 7,3 odsto.

Srpska centralna banka tvrdi da će do kraja godine inflacija pasti sa sadašnjih 11,2 odsto (mart 2012.) i ući u koridor 2,5 do 5,5 odsto.

Kako je navedeno u najnovijem izveštaju MMF-a, pod nazivom "Perspektive svetske ekonomije", Crna Gora će u 2013. godini zabeležiti privredni rast od 1,2 odsto, dok će inflacija biti 2,7 odsto.

U Hrvatskoj se, prema MMF-u, ove godine očekuje pad BDP-a od 0,2 odsto, dok bi inflacija, merena godiđnjih proseka indeksa potrošačkih cena, trebalo da dostigne 3,2 odsto.

Za Bosnu i Hercegovinu, MMF predviđa privredni rast od 0,5 odsto, i godišnju inflaciju od 1,8 odsto, dok se za Makedoniju predviđa povećanje BDP-a od dva odsto i inflacija od 2,5 odsto.

Za Albaniju se prognozira privredni rast od 1,8 odsto i inflacija od 2,2 odsto.

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je danas i prognoze rasta globalne ekonomije za 2013. godinu, predviđajući da će budžetski rezovi usporiti rast američke privrede, i da će evrozona ostati u recesiji.

Ova međunarodna organizacija je snizila prognoze globalnog rasta na 3,3 odsto za 2013. godinu, što je ispod januarskih prognoza od 3,5 odsto, navedeno je u najnovijem izveštaju MMF-a.

Americka ekonomija će, prema prognozama MMF-a, ove godine ojačati za 1,9 odsto, što je ispod januarske procene rasta od 2,1 odsto i ispod prošlogodišnjeg rasta od 2,2 odsto, prenosi AP.

MMF, pak, kaže da američka ekonomija pokazuje znakove oporavka i da bi trebalo da ojača za tri odsto u 2014. godini, budući da američko tržište rada i nekretnina beleži napredak, a banke dodeljuju sve više kredita.

Prema prognozama MMF-a, evrozona će potonuti za 0,3 odsto u 2013. godini, a u 2014. će ostvariti blagi rast od 1,1 odsto.

Zemlje u razvoju bi, prema prognozama MMF-a, trebalo da u naredne dve godine ostvare najveći rast, prema čemu bi Kina ove godine trebalo da ojača za osam odsto, a u 2014. za 8,2 odsto, dok bi Indija trebalo da ostvari rast od 5,7 odsto u 2013, a u narednoj za 6,2 odsto.

Rast u zemljama u razvoju bi trebalo da neutrališe još jednu lošu godinu u Evropi, budući da se za 17-članu evrozonu, koja je prošle godine potonula za 0,6 odsto, očekuje nastavak usporavanja u 2013. godini, s obzirom na korake koje su preduzele vlade zemalja evrozone radi smanjenja deficita.

(MONDO/agencije, grafik: MONDO)

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

milan

Ej albanija inflaciju 2.2% ej moja Srbijo ko je bolji od tebe

special image