• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarstvo tužilo PKB, ovi prete Evropom

Republičko javno pravobranilaštvo u Zrenjaninu tužilo je danas Poljoprivrednu korporaciju Beograd (PKB) zbog korišćenja poseda u Čenti, koji je dat u zakup drugim poljoprivrednicima.

Kako je saopštilo Ministarstvo poljopoprivrede Srbije, u tužbi piše da ni nakon prestanka prava korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, kao ni nakon opomene pred tužbom, PKB nije predala poljoprivredno zemljište Ministarstvu poljoprivrede, koje je po zakonu ovlašćeno za njegovu zaštitu, uređenje i korišćenje kao dobra od opšteg interesa.

To zemljište, koje je PKB ranije dobio od države na višegodisnje korišćenje, Grad Zrenjanin je na licitiaciji dodelio poljoprivrednicima i pored osporavnaja te korporacije.

Republičko javno pravobranilaštvo predložilo je Privrednom sudu u Zrenjaninu da donese privremenu meru zabrane ulaska PKB-a na parcele poljoprivrednog zemljišta, svojim ili angažovanim radnicima i poljoprivrednom mehanizacijom, obrađivanja i korišćenja zemlje na bilo koji način, do okončanja parnice.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas ocenio je ranije da je u toku uzurpacija zemlje PKB u Čenti.

On je naveo da je Grad Zrenjanin sproveo nezakonitu licitaciju uz saglasnost bivšeg ministra poljoprivrede i dodelio ga trećim licima na korišćenje i pored sporazuma iz 2009. kojim je Vlada Srbije PKB-u dala pravo besplatnog korišćenja parcela koje to preduzeće obrađuje 40 godina.

Đilas je zatražio od ministra poljoprivrede Srbije Gorana Kneževića da povuče nezakonito datu saglasnost Ministarstva ili da otvoreno kaže čiji je interes da se gasi jedno uspešno beogradsko preduzeće kao što je PKB, a da stotine porodica ostane bez posla.

Radnici PKB su nekoliko puta mehanizacijom sprečavali zakupce da uđu na licitirano državno zemljište.

Privredni sud u Zrenjaninu doneo je 5. aprila rešenje kojim je odbijena tužba PKB-a protiv Grada Zrenjanina i Republike Srbije zbog navodnog ometanja državine na 1.500 hektara zemljišta u Čenti.

PKB je podneo tužbu jer tvrdi da im Grad Zrenjanin izdavanjem u zakup 1.500 hektara zemljišta u katastarskoj opštini Čenta onemogućava nesmetano korišćenje poljoprivrednog zemljišta koje je ta korporacija koristila unazad nekoliko decenija.

Poljoprivredna korporacija "Beograd" (PKB) najavila je danas da će pred domaćim ili stranim sudskim i upravnim organima dokazati da se poljoprivredno zemljšte u Čenti daje u zakup surotno zakonu.

(MONDO/agencije, foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock/MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image