• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Špekulanti: Kupujte dinar, evro ide na 108

Finansijsko tržište pozitivno reaguje na Sporazum Beograda i Prištine i Srbija bi mogla da bude sigurno mesto za svetski novac, kažu analitičari.

Kamatne stope na srpske trogodišnje državne obveznice pale su na gotovo tromesečni minimum, nakon što su Beograd i Priština postigli sporazum o normalizaciji odnosa, piše njujorška ekonomska agencija Blumberg.

Pad od 0,9 procentnih poena, na 10,49 odsto usledio je pošto su kupci pokupovali 10 milijardi dinara (116,6 miliona dolara) vredne trezorske zapise.

Kamatna stopa na srpske desetogodišpnje evro obveznice (2021) pale su doduše danas samo za dva bazna poena, na 5,053 odsto, ali i ujuče su imale pad od 15 poena, javlja Blumberg.

Konstatovano je i da su u ovom trenutku kamate na srpske obveznice niže nego, primera radi, na slovenačke.

Prinos slovenačkih obveznica u dolarima koje na naplatu dospevaju 2022, poredi Blumberg, iznosi 5,86 odsto.

Bankarska grupacija Rojal benk of Skotland (RBS) je navela da investitori treba da ulažu u srpske obveznice, budući da je postignuti sporazum koji je “kreditno pozitivan“.

"Iako je Srbija bar pet godina daleko od konačnog pristupanja EU, dobar deo ekonomskih koristi od članstva biće ostvaren tokom pristupnih pregovora i ekonomskih i socijalnih reformi koje idu uz pregovore", navode analitičari RBS.

Prinosi na srpske obveznice pali su s više od sedam odsto pošto je Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU u martu 2012. godine.

S druge strane, prinosi na hrvatske obveznice su opali za 0,73 procentna poena, na 4,58 odsto, pošto je krajem marta Zagreb dobio konačno odobrenje Brisela za ulazak u Uniju.

Dinar je u poseldnja dva dana juče dobio na vrednosti 0,5 odsto u odnosu na evro, pre nego što je opet pao i na kraju sveukupno porastao za 0,1 odsto da bi završio na 111,42 dinara za evro.

Sosiete ženeral banka je ponovila preporuku da se kupuju dinari zbog očekivanja da njegova vrednost skoči na 108 dinara za evro.

"Granična tržišta su, ironično, bezbedno mesto (za novac) ovih dana, naravno ukoliko se možete izboriti sa malom likvidnošću, malim tržištem i egzotičnim mestima", prenosi Blumberg poruku investitorima Benoa Anea, šefa za stategiju na tržištima u razvoju u Sosijete ženeral banci u Londonu.

“Mi volimo izloženost Srbiji, ne samo na strani trgovanja devizama već i novčanim obveznicama, posebno trogodišnjim trezorskim zapisima!", kaže Ane.

"Poslednje vesti da su Srbija i Kosovo možda postigli sporazum su očigledno veoma pozitivne za aktivu u dinarima", ocenili su u izveštaju analitičari te banke Ester Lo iz Londona i Dragoslav Veličković iz Beograda.

(MONDO/agencije, ilustracija: Guliver/Geetty Images/Thinkstock)

Komentari 21

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PEĐA

Evro će da pada a cene, naravno, da skaču.

Petar

Do kada vise? Politicari da zive dobro, a svima ostalima ledja.

srbin

Da vasom politikom dinar sve jaci,kad ga drzite ispod kamena.Pa kad je toliko jak sto pretvarate dinare u evre,od vasih lazi dlake nas bole.U svemu tome za vas su najvazniji krediti,moze vam se necete ih vi vracati.

special image