• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jat: Novi direktor, novo restrukturisanje

Budući čelnik Jat ervejza Velibor Vukašinović, koga je danas Vlada "predložila" za v.d. generalnog direktora očekuje da će na funkciju stupiti 7. maja.

Vukašinović je kazao da je Jat u poteškoćama i da će biti sprovedena reorganizacija kompanije, odnosno neka vrsta restrukturiranja, u cilju smanjivanja troškova.

Naslednik generalnog direktora Jata Vladimira Ognjenovića je najavio da će biti napravljena dobra analiza - ko je kompaniji potreban, a ko nije, podsetivši da je obezbeđen socijalni program za dobrovoljan odlazak radnika iz firme.

Pilot Vukašinović je kazao da nema precizne podatke koliko se radnika do sada već prijavilo za doborovoljni odlazak iz Jata.

Prema njegovim rečima, još važnije je da se u budućem poslovanju srpske aviokompanije obrati pažnja na komercijalne aspekte i tarife linija kako bi se postigla bolja popunjenost aviona.

On je rekao da je potrebno analizirati odnose Jata sa (izdvojenim firmama) Jat tehnikom i Suportom, kao i da se razgovara sa predstavnicima beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", ali i sprovede čitav niz drugih mera.

Što se tiče obnove flote, Vukašinović je kazao da je već pokrenuta procedura za nabavku na lizing dva "erbasa 319". Vlada je odobrila nabavku na lizing četiri "erbasa" i jedan "ATR".

Tu se moraju ispoštovati određeni rokovi, obuka pilota i drugo, dodao je on.

"Napravljen je kontakt s Adrijom ervejz (za lizing) dva "erbasa 319". Što se tiče "erbasa 3202, taj posao još nije gotov", naveo je Vukašinović.

On je naglasio da je zadatak za Jat u ovoj godini da počne da zarađuje i novo rukovodstvo će se truditi da ovu godinu završi sa što manjim gubitkom, uz angažman raspoloživih kapaciteta kompanije.

Na pitanje da li očekuje da će avikompanija Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata biti zainteresovana za strateško partnerstvo sa Jatom, Vukašinović je odgovorio da su njihovi predstavnici u "fazi snimanja parametara" i da će se potom izjasniti da li imaju interesa za strateško partnerstvo i da će Jat razmotriti šta je u njegovom interesu.

On je podsetio da su Etihad i Jat nedavno potpisali "kod šer" sporazum o zajedničkim letovima i naveo da je to tek početak saradnje dve kompanije, koji bi trebalo da dovede do potpisivanja memoranduma o razumevanju o budućoj saradnji.

Vukašinović je rekao da bi u svakom slučaju postojao prelazni period i da bi Jat morao ovu sezonu da obavi sopstvenim snagama.

Vukašinović je član radne grupe za analizu stanja i pripremu predloga mera za stabilizaciju i oporavak Jata i radne grupe za direktne investicije Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiju, a od 18. marta ove godine je savetnik generalnog direktora Jat ervejza.

(Tanjug, foto: jat.ch)

Tagovi

jat

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image