• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kupite evro, dinar u ponedeljak baš slabašan

Posle četiri dana pada srpska valuta će u ponedeljak vredeti 112,51 za evro, nakon današnjeg pada na tržištu od 0,8 odsto.

Vrednost dinara od 0.0089 evra, odnosno 112,5065 dinara za jedan evro po srednjem kursu NBS, je najslabija vrednost dinara ove godine (ako se ne računa "novogodišnji" kurs od 113,7183 od 1. i 2. januara).

Tokom vikenda važiće srednji kurs od petka, prema kome jedan evro vredi 111,6101 dinar.

Pad dinara se na današnjem trgovanju nastavio četvrti dan zaredom, a centralna banka je klizanje dinara ublažila prodajom pet miliona evra juče i još 30 miliona dans.

Centralna banka je ove godine na Međubankarskom deviznom tržištu kupila ukupno 90 miliona evra i prodala 35 miliona evra, kako bi ublažila kolebanje kursa.

Kurs se brani, iako je zvanično plivajući i "određuje ga ponuda i potražnja", i povlačenjem dinara sa tržišta preko stoka repo operacija, odnosno dvonedeljne "prodaje" hartija od vrednosti NBS (uz proviziju bankama koje ih kupuju).

Prema jučerašnjem izveštaju Hypo Alpe Adria banke NBS je protekle nedelje povećala repo stok za dodatnih 20 milijardi, na 80 milijardi dinara, a prosečna kamatna stopa (koja se plaća bankama) je ostala na prošlonedeljnom nivou od 8,76 odsto.

Srpska valuta će u ponedeljak biti 1,7 odsto slabija prema evru nego pre mesec dana, a za 4,2 odsto jača nego pre godinu dana.

Domaća valuta je do sada, ove godine bila najslabija 12. marta, kada je evro koštao 112,3698 dinara, a najjača 30. aprila kada je evro vredeo 110,5426 dinara.

Indikativni kurs dinara prema dolaru danas je 86,6902 i oslabio je za 1,2 odsto.

Dinar je prema dolaru na mesečnom nivou slabiji za 2,7 odsto, dok je na godišnjem nivou jači za 9,4 odsto.

(MONDO/agencije, grafik: MONDO)

Tagovi

Komentari 12

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Somborac77

Da kupim evro?Cime?Zasto?Zasto da kupujem evre kad cu i tako uskoro morati da ih promenim u dinare i na taj nacin u najboljem slucaju da zaradim par dinara.

Jasmina

Da imam cime pa da kupim

John

Počelo je počelo ...

special image