• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FAM procvetao od kad se rešio Đuraškovića

Fabrika maziva (FAM) u Kruševcu dve godine nakon raskida privatizacije i vraćanja pod okrilje države posluje uspešno.

Zastupnik državnog kapitala Ljubomir Šubara rekao je danas novinarima da je to preduzeće u obe godine ostvarilo dobit, vratilo je poverenje kupaca i dobavljača, da redovno isplaćuje plate, poreze i doprinose i da plaća ostale obaveze.

Kruševački FAM je pre dve godine oduzet Nibens grupi Mila Đuraškovića, protiv koga je zbog nanošenja štete tom preduzeću od 32 miliona evra pokrenut sudski postupak.

Šubara je precizrao da FAM u ovom trenutku ima oko 2.000 kupaca što je za 10 odsto više nego u periodu pre raskida privatizacije, da iz redovnog poslovanja izmiruje plate, poreze i doprinose.

Prošle godine FAM je, kako je naveo, na ime PDV-a platio četiri miliona evra.

"Može se reći da je FAM nauspešnija firma iz ove branše u regionu", rekao je Šubara i dodao da je preduzeće te rezultate uspelo da postigne bez dinara subvencija i kredita.

On je kazao i da je Fabrika maziva osvojila proizvodnju ulja i maziva po nano tehnologiji te da bi pod određenim uslovima i takva proizvodnja mogla da zaživi.

Generalni direktor FAM-a, Vladica Petrović, kazao je da fabrika u periodu nakon raskida privatizacije čini sve kako bi zadržala postojeći obim proizvodnje i kvalitet proizvoda i napomenuo da će problem dugovanja nastalih u period kada je bila deo Nibens grupe morati da se rešava u saradnji sa nadležnim državnim institucijama.

On je rekao i da postoji mogućnost izvoza na tržište zapadne Evrope o čemu je poslovodstvo fabrike već razgovaralo sa partnerima iz Nemačke.

Petrović je dodao da je FAM nedavno u Sloveniji formirao preduzeće koje će se baviti izvozom na to tržište i obezbeđivanjem potrebnih dozvola za to.

Fabrika maziva trenutno izvozi 27 odsto proizvodnje, a prisutna je na tržištima Rumunije, Bugarske, Makedonije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Češke i Gane.

Prema Petrovićevim rečima za ovu godinu je planirana proizvodnja na prošlogodišnjem nivou odnosno oko 7.600 tona, a mogla bi da bude i veća kada bi se FAM vratio na benzinske stanice gde je godišnje prodavao po 3.000 tona svojih proizvoda.

Fabrika maziva ima 214 radnika, a prosečna neto plata je 60.000 dinara.

(Beta, printscreen/FAM)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image