• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nema prodaje resursa za pokrivanje rupa"

Ivica Dačić kaže da u Srbiji neće biti prodaje važnih državnih resursa "da bi se pokrile neke rupe ili deficiti u budžetu". Prodaja važnih državnih preduzeća, poput Telekoma, bila bi opravdana jedino ako bi bila u cilju podsticanja društvenog razvoja.

"Vlada Srbije nikada nije imala kao svoju osnovnu politiku rasprodaju državnih preduzeća, jer smo svesni da bi neka državna preduzeća mogla da ostanu u državnoj svojini ako je posao profitabilan", rekao je Dačić u Jagodini, gde je prisustvovao polaganju kamena temeljca za izgradnju fabrike kartona i kartonske ambalaže ruske kompanije Nort karton.

On je istakao da Telekom više nema monopol, zbog čega je država već nekoliko puta u poslednjih 10 do 15 godina pokušala prodaju Telekoma.

"I prethodna vlada je pokušavala i nije uspela da postigne dobru cenu. Sada ima zainteresovanih kompanija koje žele da kupe Telekom, ali o tome ćemo razgovarati narednih dana", rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, cilj države je da sve ono što bude radila u narednom periodu bude "deo plana i sistema, a ne jednokratnih akcija, jer bi to sve bili promašeni projekti, ako ne došlo do povećanja društvenog proizvoda".

Vicepremijer Aleksandar Vučić prethodno je izjavio da za Telekom, na čelu sa Predragom Ćulibrkom, može da se dobije više novca nego što je nuđeno prethodnoj vladi, ali da ne postoje projekti u koje bi se on uložio.

Premijer Ivica Dačić je danas još rekao i da je ekonomska situacija u Srbiji teška, ali je istakao da je ona daleko od bankrota.

Javna potrošnja se mora smanjiti, ali je problem u tome što su penzije i plate već male, rekao je Dačić.

"Sigurno da se teret krize ne može prevaliti samo na najsiromašnije. Nama nije prioritetna politika zamrzavanje ili smanjivanje plata I penzija. Niko ne govori o tome da je to bilo čiji partijski stav, već govorimo o realnim podacima o tome da plate i penzije ne treba da se smanjuju, ali je pitanje koliko brzo treba da rastu imajući u vidu ekononsku situaciju", naveo je Dačić.

Premijer je najavio da će o tome sutra razgovarati s potpredsednikom vlade Aleksandom Vučićem i ministrom finansija Mlađanom Dinkićem.

Dačić je podsetio da je o ekonomskoj krizi govorio i u svom ekspozeu u skupštini kada je izabran za premijera.

"Bio sam u parlamentu da čujem koji su to predlozi i nisam ih čuo. Pitao sam one koji su predlagali zašto to nisu preduzeli kada su bili na vlasti. Svako je čekao nekog drugog", rekao je Dačić.

On je naveo da je sadašnja vlada prva vlada koja se suočava s problemima i ne zove ih problemima nego izazovima, i ponovio da je cilj bolji život građana.

"Da bi se živelo bolje neophodno je da postoji politička i regionalna stabilnost. Radimo na tome na isti način kao što smo veoma odgovorno, u cilju budućnosti Srbije, pristupili razgovorima s Prištinom i stvaranju stabilnsoti u čitavom regionu da bi investitori mogli da dolaze u Srbiju. Sa takvom ozbiljnošću treba pristupiti i stabilizaciji ekonomskih prilika i društvenom rastu", kazao je Dačić.

Premijer Srbije je naveo da će se o tome tek razgovarati, ali se o merama neće govoriti na sednici vlade u ponedeljak.

"Naš cilj mora da bude da Srbija do kraja mandata ove vlade ima ozbiljniju stopu društvenog rasta, jer s rastom od jedan ili dva odsto građani sigurno ne mogu da osete boljitak u svom životu", rekao je Dačić.

Premijer je dodao da vlada ne beži od problema i da ih neće stavljati pod tepih i čekati neku novu vladu da ih reši.

(Beta/MONDO, foto: Tanjug, Miloš Jelesijević)

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

petar

dovidjenja ivice

agog

Ako Ivica Dacic kaze da nece prodati odesice se garantovano suprotno.

sanyi

pa naravno da nema kad ste vec sve prodali

special image