• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nemački Kontinental stigao u Suboticu

U Subotici je danas, u prisustvu ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića, svečano otvorena fabrika KontiTek fluid Srbija (ConiTeć fluid Serbia), jedna od divizija nemačkog koncerna Kontinental.

U pitanju je investicija vredna oko 10 miliona evra. U fabrici radi trenutno oko 150 radnika koji sastavljaju crevne i cevne sisteme za motore i menjače, a zatim ih dostavljaju evropskim proizvođačima automobila.

Godišnje, fabrika proizvodi ukupno 1,8 miliona jedinica, od kojih se dobije oko 80 različitih proizvoda. a do kraja godine se očekuje povećanje broja zaposlenih na 250 radnika.

Ministar Dinkić je ovom prilikom ocenio kao najvažniji zadatak Vlade Srbije da "u ovo teško vreme" pomogne ozbiljnim investitorima da podignu fabrike i pokrenu proizvodnju i da je u tom smislu dobra vest da je "čuveni nemački Kontinental" otvorio fabriku u Subotici, dodavši da je to potrebno čitavoj Srbiji.

"U strategiji industrijskog razvoja, automobilska industrija ima najveći prioritet, a upravo u ovoj fabrici će se proizvoditi komponente za čuvene brednove kao što su Folksvagen, Be-em-ve i Mercedes i to je ono što što želimo da podstaknemo, da se i dalje grade takvi kapaciteti, i u Subotici, i u svom ostalim regiona Srbije" - rekao je Dinkić.

On je podsetio da je Vlada Srbije usvojila jasnu strategiju privrednog oporavka koja se bazira na rastu izvoza i zapošljavanju.

S tim u vezi, Dinkić je rekao da je u aprilu oboren "apsolutni rekord" u mesečnom izvozu Srbije, jer je u tom mesecu izvezeno roba i usluga u vrednosti od 950 miliona evra, u čemu automobilska industrija učestvuje sa 20 procenata.

"Rast izvoza je najsvetlija tačka naše privrede u ovoj godini. U prva četiri meseca izvoz je porastao za 24 odsto, dok je uvoz stagnirao, što znači da je za jednu petinu smanjen spoljnotrgovinski deficit, što nimalo nije lako u uslovima krize u Evropskoj uniji, imajući u vidu da najveći deo proizvoda plasiramo na ta tržišta" - rekao je Dinikić.

On je izrazio nadu da će Kontinental, po ugledu na neke druge strane investitore, uvidevši prednosti investiranja u Srbiji, nastaviti sa daljim ulaganjima i otvarati nove fabrike.

Dinkić je posebno naglasio da Subotica i Subotičani trebaju da budu ponosni što se Kontinetal odlučio da u ovom gradu započene svoju investiciju i podsetio da je veliki broj kompanija iz Nemačke i drugih država se odlučilo na investiranje u Subotici.

"Subotičani trebaju da budu ponosni na ono što se desilo u poslednjih nekoliko godina u privrednom razvoju jer fabrike koje se ovde nalaze će na dugi rok zapošljavati ljude i garantovati im platu, a Srbiji doneti veliki izvoz", rekao je Dinikić.

Ministar finansija i privrede očekuje od Subotice da i dalje bude primer drugim gradovima u Srbiji kako se privlače investicije i skraćuju nepotrebne birokratske procedure i najavio da će njegovo ministarstvo "učiniti sve da imamo što više Kontinenatala po čitavoj Srbiji.

"To je jedini način da na dugi rok našu privredu podignemo na nivo koji zaslužuje. Treba da se ugledamo na našeg najznačajnig partnera, a to je Nemačka, koja decenijama bazira svoj privredni rast na izvozu. Iako smo manji od Nemačke i nismo dovoljno jaki kao Nemačka, model privrednog rasta Nemačke nešto što je potrebno Srbiji", rekao je Dinikić.

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić, u svom obraćanju okupljenim zvanicama na svečanosti povodom otvaranja fabrike, istakao je da se ovom investicijom dalje gradi imidž Subotice kao destinacije poželjne za plasiranje stranog kapitala.

On je podsetio da je Subotica pre tri godine nije imala ni kvadratni metar infrastrukturno opremljenog zemljište namenjenog investitorima, ali da je tada promenjena politika odnosa prema investitorima koja je, po njegovim rečima, rezultirala time da Subotica više nije prepoznatljiva samo po Gradskoj kući ili Paliću, već i prema stranim kompanijama.

Što se investicija tiče, Dulić je istakao da se pored svih drugih komparativnih prednosti, Subotica izdvaja i po "radno sposobnoj i vrednoj radnoj snazi".

"Ovih 300 radnih mesta, sa radnim mestima koja su ugovorena ili otvorena u drugim kompanijama, sa daljim interesovanjima drugih kompanija za investiranje, garantuju Subotici dobru ekonomsku budućnosti" - rekao je Dulić.

Predstavnici nemačkog Kontiteka u svojima izlaganjima naglasili su da je potreba za novom fabrikom nastala kao odraz veće potražnje za njihovim proizvodima na evropskom tržištu.

Iz tog razloga, pre više od tri godine počeli su sa traženjem lokacije na kojoj bi podigli novu fabriku, i na kraju se odlučili Suboticu.

Predsednik Kontitek fluid grupacije Matijas Šunberg posebno je naglasio agilnost i otvorenost lokalne administracije, ali i kvalitet menadžmenta i zaposlenih u kompaniji.

"Subotica zauzima odličan logistički položaj prema našim kupcima. Druge prednosti su lokalno tržište rada koje nam pruža upravo sve što nam je potrebno, i kratka razdaljina do naših kćerka fabrika u Mađarskoj i u Rumuniji", naglasio je Šunberg.

(Tanjug, foto: Tanjug, Ministarstvo finansija i privrede)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

pex

sto mi se svidja kod Nemaca kratko prakticno,jasno

special image