• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinar slabi zbog loših vesti

Pritiske na slabljenje dinara pokrenule su "loše vesti" u pogledu stanja u javnim finansijama.

Uzrok slabljenja je i neizvesnost u vezi sa dinamikom i dubinom reformi na planu fiskalne konsolidacije, zbog čega je neophodno da Vlada u što kraćem roku usvoji konkretne mere u pravcu smanjenja budžetskog deficita, rečeno je danas Tanjugu u Narodnoj banci Srbije.

Najava mogućeg smanjenja rejtinga zemlje i negativne preporuke nekih stranih investicionih kuća vezano za investiranje u dinar povećali su oprez stranih investitora prema rizicima, što je sredinom prošle nedelje pokrenulo trend slabljenja dinara, naveli su u centralnoj banci.

Ocenjujući da je povećana tražnja za devizama generisana psihološkim faktorima, NBS smatra da je za trajniju stabilizaciju kretanja na deviznom tržištu potrebno što skorije otkloniti neizvesnost u vezi sa budućom ekonomskom politikom, odnosno da je neophodno da vlada u što kraćem roku usvoji konkretne mere u pravcu smanjenja budžetskog deficita.

U poslednjih nedelju dana dinar jeste nominalno oslabio prema evru, ali je i dalje nominalno jači u odnosu na kraj prethodne godine i u odnosu na period od pre godinu dana, kažu u centralnoj banci.

NBS je proteklih nekoliko dana intervenisala na deviznom tržištu u cilju ublažavanja prekomerne dnevne oscilacije kursa, ali bez namere da utiče na nivo i trend kretanja kursa. Od početka godine NBS je intervenisala kupovinom 90 miliona evra i prodajom 65 miliona evra, tako da je ona i dalje neto kupac deviza.

NBS će, kao i do sada, uz pažljivo praćenje tokova deviza i ponašanja učesnika na deviznom tržištu, nastojati da obezbedi nesmetano funkcionisanje deviznog tržišta i ublaži prekomerne dnevne oscilacije kursa, vodeći pri tom računa o karakteru poremećaja na deviznom tržištu i deviznim rezervama zemlje, naveli su u NBS.

(Tanjug/Ilustracija: Petar Stojanović, MONDO)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nenad

Nisu loše vesti došle same od sebe. Vidimo ko je na vlasti pa se sećamo nekog vremena za koje smo se nadali da se neće vratiti.

special image