• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje godišnja "drama" oko cene malina

Proizvođači traže da otkupna cena malina bude 2,20 evra za kilogram. Ministar kaže da to moraju da se dogovore sa vlasnicima hladnjača.

Nije na državi da određuje akontnu cenu maline, već da bude medijator koji želi da spoji hladnjačare i malinare da bi oni postigli dogovor oko cene, izjavio je ministar poljoprivrede Goran Knežević posle današnjeg sastanka sa malinarima u Užicu.

On je rekao da je zadovoljan ishodom sastanka jer je, po njegovom mišljenju, napravljen napredak samim tim što su sastanku prisustvovali i hladnjačari.

"Ne znam zašto hladnjačari nisu uzeli učešće u diskusiji na današnjem sastanku, ali ono što država i Ministrastvo poljoprivrede mogu da urade je da proizvođačima pružimo što povoljnije uslove za proizvodnju. Pokušaćemo da pomognemo i hladnjačarima, jer su i oni deo u tom lancu 'od njive do trpeze'", kaže Knežević.

Prema njegovim rečima, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji ove godine je izdvojeno 40 odsto više sredstava u budžetu za agrar, a deo tih sredstava je kroz subvencije usmeren i prema malinarima.

"Mi ćemo kao ministarstvo omogućiti da se malinari udružuju i da kupuju mini hladnjače i tako obezbede skladišni prostor i postanu nezavisniji u odnosu na hladnjačare. I sada zadruga u Arilju ima hladnjaču kapaciteta osam miliona kilograma koja se ne koristi. Za to nije krivo sigurno ministarstvo, niti država", naglasio je on.

Knežević je istakao da država ne može sprečiti uvoz malina, jer je na to obavezuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i drugi ugovori koje je Srbija potpisala.

"Ono što preko naših inspekcijskih službi možemo da sprečimo je da se ta malina kasnije ne izvozi kao srpska", rekao je ministar poljoprivrede.

Predsednik Saveza Srpska malina, Dragan Vukailović, okarakterisao je današnji sastanak ministra i malinara kao "praznu priču i čist promašaj".

"Ministar nije ozbiljno shvatio naše zahteve i posle ovoga nama ne preostaje ništa drugo nego da pozovemo malinare da na ulici izraze svoje nezadovoljstvo", rekao je Vukailović.

On je kazao da su malinari tražili da akontna cena maline bude 250 dinara ili 2,20 evra, a da krajnju cenu odredi tržište.

Današnjem sastanku u Užicu, koji je organizovao Savez Srpska malina, pored ministra poljoprivrede Gorana Kneževića, prisustvovali su i predstavnici ministarstava trgovine i unutrašnjih poslova, malinari iz celog užičkog kraja i nekolicina hladnjačara.

(Tanjug/Ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bane

Nadje se neki profesor sa kupljenom diplomom i proracuna proizvodjacku cenu maline od 79 din. Dobar berac bere oko 40 kg prosecno u sezoni. Dnevnica beraca iznosi 1.600 din plus tri obroka i smestaj. Znaci berac prosecno dnevno kosta oko 2.600-3.000 dinara. Proizilazi da branje kilograma maline iznosi oko 70-80 dinara. A gde je cena zemljista, obrada zemljista, sadnica, sadnja, djubrivo, prehrana, preparati, ciscenje od stare maline i korova, vezanje maline, navodnjavanje, rizik od kise, suse, grada,penziono i socijalno, porez drzavi. Proizvodjacka cena maline po standardima EU treba da bude 4-5 e/kg.

archy_kash

Bruka i sramota, 158 din. kilogram malina u Arilju. U Valjevu 220... uslovi kao stvoreni za nakupce i sverc. Izgleda da se vracaju devedesete. 158 din. za kilogram a u Francuskoj konkretno u Lionu kilogram srpske maline 20 evra. Ko je ovde lud? Naravno ministarstvo poljoprivrede nema nista sa tim... Banana drzava! Sramota! Svom snagom u reforme! Pa glasajte opet!

maki

Realna cena malina za ovu godinu je najmanje 220 din.sve ispod toga je gubitak,posto nije lako proizvesti maline.

special image