• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građani: Spasa nam nema, propasti ne možemo

Istraživanje javnog mnjenja pokazuje da većina građana ne veruje da će Srbija bankrotirati, protiv su zamrzavanja plata i penzija, ali i prodaje državnih firmi.

Sudeći po istraživanju koje je sprovela Nina medija za TV Prva "spasa nam nema, propasti ne možemo", jer građani ne dele mišljenje ekonomista o tome kako bi Srbija mogla da se suprotstavi ekonomskoj krizi, ali ni njihove crne slutnje o mogućem bankrotu.

Na pitanje da li će Srbija da bakrotira u narednom periodu 53,8 odsto građana odgovorilo je da neće, 26,4 odsto ispitanika muče mračne misli i odgovorilo je sa "da", dok 19,8 odsto njih nije znalo odgovor.

Međutim, broj onih koji su protiv zamrzavanja plata u državnom sektoru i penzija je veliki, a upravo to je opcija koju Vlada Srbije razmatra kao jednu od mera borbe protiv krize.

Tako je na pitanje da li treba da se zamrznu plate u javnom sektoru i penzije 60,5 odsto anketritanih odgovorilo da ne treba. Da treba zamrznuti plate koji se isplaćuju iz budžeta, ali ne i penzije smatra 18,5 odsto učesnika istraživanja. I plate i penzije bi zamrznulo 15,7, a samo penzije 0,7 odsto ispitanih, dok odgovor na to pitanje nema 4,6 odsto njih.

Zanimljivo je i da je ogromna većina građana protiv prodaje državne imovine zarad popunjavanja budžetske rupe.

Na pitanje da li treba prodavati državnu imovinu da bi se spasao budžet čak 91,6 odsto je odgovorilo "ne", a tek 8,4 odsto reklo je "da".

Malobrojni koji smatraju da treba spasavati budžet prodajom imovine prvo bi prodali "Telekom", sledeća na spisku je Železara u Smederevu, slede propale firme, JAT, EPS...

Istraživanje je za TV Prva telefonski sprovela agencija Nina medija u periodu od 5. do 7. juna na uzorku od 1.222 ispitanika.

(MONDO/Ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 18

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Goran

Treba pred svaki dnevnik pustati predizborna obecanja nasih politickih mozgova!

gloria

samo me zanima,ako porodica krpi kraj sa krajem,sa penzijom i platom,plati racune i za ostalo ako se ima,a nasuprot njih politicari i neke druge profesije cije su plate kao da hrane petoglave azdaje,sa nivcanim rezervama obezbedjenim i za unucice,e zanima me ta logika oko amrzavanja plata itd....pa oni ce moci da zive malo skromnije negi inace,ali mnogo bolje nego ova prva gruoas,pa zasto njima samo malo ne smanje nego uzimati tamo gde nema ni za osnovno!!!????!!!

zoran gligorov

Trenutak Istine ;G-dja Jorgovanka, Zasto je dinar pao (devalviro)? Zbog lose ocene mmf-a i fiskalnog saveta. ......... Laz!

special image