• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Guvernerka: Inflacija do oktobra u granicama

Guvernerka Jorgovanka Tabaković izjavila je da očekuje da će se međugodišnja stopa inflacije vratiti u granice cilja do oktobra.

"Restriktivne mere monetarne politike koje NBS preduzima od sredine prošle godine obezbedile su da se međugodišnja inflacija nalazi na silaznoj putanji. Vrhunac smo dostigli i ostavili iza nas u januaru, kada je međugodišnja stopa inflacije iznosila 12,8 odsto", rekla je Tabaković za časopis "Nova ekonomija".

Ona je kazala da niske mesečne stope inflacije ostvarene u poslednjih šest meseci, u proseku od 0,24 odsto, potvrđuju projekcije NBS da će se međugodišnja stopa inflacije vratiti u granice cilja do oktobra.

"Iznenađena sam interpretacijom procenata inflacije u javnosti, a posebno u nedavnim istupima u skupštinskoj raspravi... Kad se u javnost iznose podaci na takav način, a da se ne objasni do kraja o čemu je reč, kao i da se ne stavi u kontekst kojim bi se objasnilo zbog čega je ta stopa tolika, jedini rezultat koji se postiže je podsticanje inflatornih očekivanja", poručila je ona.

Guvernerka ističe da će do sada preduzete restriktivne mere monetarne politike imati svoj puni efekat na inflaciju u toku ove godine.

"Očekujemo i da država sa svoje strane u fiskalnoj konsolidaciji uradi ono što je njen zadatak. Važno je da sve to prati i fiskalna konsolidacija, a ja verujem da će Vlada pronaći način da sprovede mere koje će doprineti očuvanju održivosti javnih finansija. U suprotnom, to bi zahtevalo znatno veću restriktivnost monetarne politike, sa svim posledicama po visinu kamatnih stopa i samu ekonomsku aktivnost", rekla je ona.

Na pitanje kako bi eventualno novi izbori uticali na projekcije NBS, ona je rekla da nije zabrinuta za projekcije jer je ova vlada odgovorna i neće povećanjem potrošnje i pražnjenjem svih državnih kasa kupovati raspoloženje potencijalnih birača.

"Mislim da je ova Vlada svesna da niko nikome, nikada, ne treba da ostavi stanje u državnoj kasi kakvo je zatekla. Verujem da je u ovoj Vladi mnogo odgovornih ljudi i da su svesni da je poslednji trenutak da se sprovedu određene sistemske reforme i preduzmu nepopularne mere koje treba da nas uozbilje na duži vremenski rok, ali i da uravnoteže trošenje sa onim što kao društvo stvaramo", kazala je ona.

"Samo neko ko ne razmišlja o budućnosti svoje dece bio bi u stanju da prazni državnu kasu i time potkupljuje birače, trošeći unapred ono čega nema", rekla je ona.

Tabaković navodi da NBS sa Ministarstvom finansija, odnosno ministrom Mlađanom Dinkićem, ima veoma dobru saradnju, koja se ogleda u redovnom informisanju i razmeni svih relevantnih podataka, što omogućava da se donesu vremenski i sadržajno dobro odmerene odluke.

Ona smatra da realni sektor u najvećoj meri može da ugrozi makroekonomska nestabilnost.

Što inflacija bude niža i referentna kamatna stopa će moći da bude niža i stvoriće se uslovi da kamatne stope budu primerenije potrebama privrede, dodala je guvernerka NBS.

Visokom referentnom kamatnom stopom NBS šalje poruku da je NBS rešena da utiče na inflatorne pritiske, i da neće dozvoliti da ona krene uzlaznom linijom, ističe Tabaković.

Tabakovićeva je rekla da su iskustva u vezi sa "Agrobankom" i Razvojnom bankom Vojvodine ukazala na potrebu unapređenja određenih kontrolnih procedura, dodavši da je na tome od prošle godine NBS bila posebno angažovana, kako se ništa slično ne bi moglo ponoviti.

"Zanimljivo je, međutim, da u poslednjih nekoliko godina svaki krah bankarske institucije biva praćen istražnim radnjama usled kojih i menadžment banke završi u zatvoru, a iz pozadine ispliva politički uticaj koji je doprineo urušavanju tih institucija.

"Želim da kažem da se često posledice određenih poslovnih odluka i poteza vešto sakrivaju u izveštajima koji se dostavljaju NBS i javnosti, što zahteva dodatnu pažnju kod identifikovanja manipulativnih radnji i utvrđivanja verodostojnosti i pouzdanosti podataka", poručila je guvernerka.

(Tanjug, foto: Beta, Nenad Petrović)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image