• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banke prihvataju preporuke NBS o švajcarcima

Upravni odbor Udruženja banaka Srbije (UBS) prihvatio je "preporuku" centralne banke o olakšicama klijentima za otplatu kredita u švajcarskim francima.

Generalni sekretar UBS-a Veroljub Dugalić. je na konferenciji za novinare u Beogradu kazao da će u saradnji s NBS u narednih nekoliko dana biti pripremljeno standardizovano rešenje koje će biti preporučeno svim bankama.

"Potrudićemo se da to rešenje u što kraćem roku bude dostupno svim bankama, kako bi mogle da pipreme ugovore sa klijentima", rekao je Dugalić.

On je dodao da će bankama trebati vremena da pripreme nove ugovore za otplatu kredita u švajcarskim francima, ali da je uveren da će taj posao biti završen do 1. avgusta, kao što je i preporučila NBS.

Narodna banka Srbije preporučila je bankama da korisnicima stambenih kredita u švajcarskim francima omoguće da u periodu od tri godine otplaćuju kredit u manjim ratama od prvobitno ugovorenih.

Odluka se prvenstveno odnosi na stambene kredite indeksirane u švajcarskim francima, protivrednosti do 80.000 evra.

Klijenti koji su oštećeni podizanjem kamata kroz samovoljno menjanje ugovora banaka kažu da je "preporuka" NBS napravljena u korist banaka.

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva, uu kom su okupjleni i klijenti koji su tužili banke zbog samovolje, ocenilo je po donošenju dugo najavljivanog "rešenja" NBS, da je preporuka centralne banke napravljena po meri banaka, jer im omogućava da naplate dodatne kamate nakon isteka grejs perioda i ostvare dodatan profit.

Prema informacijama poslovnih banaka, ukupni krediti u švajcarskim francima u Srbiji iznose između 800 i 900 miliona evra.

(Beta/MONDO, foto arhiva: Beta/Marko Rupena)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image