• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gubari nam opustošili šume u Timočkoj krajini

Zeleni Srbije upozorili su danas da je u Timočkoj krajini zabeleženo nezapamćeno uništavanje šuma, kao rezultat najezde gubara, koje su opustošile oko 200.000 hektara šuma.

Narodni poslanik i predsednik Zelenih Srbije Ivan Karić uputio je poslaničko pitanje Ministarstvu poljoprivrede šta je preduzelo u vezi sa tom pojavom ali, kako su istakli u toj stranci, još nisu dobili odgovor.

Gubar je vrsta leptira koja je stalni stanovnik šuma, ali njegove larve mogu naneti veliku štetu različitim vrstama stabala. Iskoristivši povoljne vremenske prilike, štetočine iz porodice leptira ostavile su za sobom ogoljeno drveće hrasta i stvorile značajno oštećenje ostalih vrsta, posebno četinara (bora), što predstavlja veoma retku pojavu.

Ovaj insekt predstavlja jednog od prvih biotskih uzročnika u procesu sušenja šuma hrasta u Srbiji, kao primarna štetočina. Usled nedostatka hrane, insekti su prešli na uništavanje ratarskih kultura i voćnjaka.

Zeleni Srbije postavljaju pitanje nadležnim organima zašto na vreme nisu obezbedili sredstva za uklanjanje jajnih legla i tako sprečili ekološku katastrofu velikih razmera.

"Ekonomska šteta je ogromna, ali su i posledice sušenja stabala i gubitka prirasta drvne mase neprocenjive", navedeno je u saopštenju Zelenih Srbije.

(Tanjug)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pera

Gospoda iz vlasti stvarno treba da se zabrinu,jer osim ogrmne materijalne stete jos je veca ekoloska cije posledice cemo tek osetiti.Neko mora da odgovara zbog toga sto nisu nista preduzeli na sprecavanju te katastrofe.

Predrag Visnjic

Imam 40 godina. U osnovnoj skoli za vreme SFRJ smo u nizim razredima ucili o gubaru i koliku opasnost predstavlja za sume. \"Banda crvena\" je vodlia racuna u sumama, vrseno je zaprasivnaje iz vazduha itd... Danas imamo kapitalizam, nezavisnost, demokratiju, slobodu koju nismo imali i sta? Nista, sve se raspada. Komunisti su za 40 godina uspostavili sisteme, koje \'ovi\' ne mogu da rasture poslednjih 20 godina. To je bio sistem, trebalo bi da ovdasnji politicari zamole, penzionisane rukovodioce i inzenjere da ih nauce kako se vodi zemlja i t na svim nivoima.

special image