• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminula vajarka Olga Jančić

Srpska vajarka Olga Jančić preminula je 25. oktobra u Beogradu u 84. godini, saopštila je porodica ove međunarodno afirmisane umetnice.

Rođena je 1. februara 1929. godine. Od sredine prošlog veka davala je puni doprinos onome što je u kritici nazvano savremenost u likovnim umetnostima.

Na samom početku stvaralaštva njena skulptorska umetnost postavljena je na stabilnim osnovama predklasične i klasične evropske umetnosti, kao i na postulatima visokog modernizma.

Jančićeva je, kako ocenjuju poznavaoci, izgradila autentični plastički svet jedinstven u srpskom i jugoslovenskom vajarstvu.

Bilo da se iražavala u punoj, voluminoznoj formi ili u reljefima, ona je istraživala elementarnu suštinu ikoničke predstave ostavljajući posmatračima dovoljno prostora da njene radove upotpune sopstvenom percepcijom i imaginacijom.

Dva su materijala u kojima je stvarala: kamen (ponekad mermer) i bronza. U oba slučaja trag i potez njene ruke, bilo da kleše ili da oblikuje gipsanu masu, vodili su istom cilju - izazivanju mentalnih i vizuelnih senzacija koje pokreću i zadovoljavaju estetske potrebe gledalaca.

(Tanjug)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miroslav

Njene skulpture nalaze se u galerijama i muzejima zemalja bivše Jugoslavije, kao i u Muzeju moderne umetnosti u Beču, Muzeju moderne umetnosti u Aleksandriji, u privatnim zbirkama u Regensburgu, Londonu, Njujorku i Torontu. O delu Olge Jančić pisali su, pored ostalih, Herbert Read, Michel Ragon, Michel Seuphor, Marvyn Levy, Kenneth Coutts-Smith, Theodor Meysels... Kod nas je monografiju Olga Jančić objavila beogradska izdavačka kuća Clio još 1997. godine i ovog blaga još uvek ima u prodaji.

SERIJE