• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tesla kao izazov i inspiracija

Rediteljka Sanja Beštić za MONDO priča o predstavi koja je oduševila Njujork, a uskoro će i London.

Premijera "Tesle" u "Teatru 80" u Njujorku u režiji Sanje Beštić, po tekstu Šeri Grober, prošla je uz ovacije. Za dva sata rasprodate su karte za nedelju dana izvođenja, a predstava koju hvale i publika i kritika uskoro će zaživeti i u Londonu.

Kako ste došli na ideju da postavite predstavu o Nikoli Tesli?

"Tesla je umnogome obeležio moj život, posebno emigrantski u Njujorku. Čekala sam momenat da budem dovoljno spremna da se bavim istorijskom ličnošću, kao i momenat kada Tesla može ponovo da oživi i još jednom osvetli Njujork", kaže rediteljka koja godinama živi i stvara u "Velikoj Jabuci".

Priča o Tesli je, kaže rediteljka, i podsećanje za Njujorčane kome bi trebalo da zahvale što imaju ne samo svetlo, već i Wi-Fi tehnologiju, Skype, iPhone i mnoga druga tehnološka dostignuća.

Ulogu Nikole Tesle tumačili su Džejms Li Tejlor i Željko Dimić, a ostale uloge poverene su Tomu Kapadoni, Adamu Pagdonu, Luki Mijatoviću, Džefu Solomonu i Alesandru Koli.

"Glumci u ovoj podeli su već radili sa mnom, uglavnom po dva do tri puta svako od njih u mojim pređašnjim projektima i predstavama. Izuzetak je Luka Mijatović, sa kojim sarađujem prvi put, ali zasigurno smo tek počeli našu saradnju".

Da li je velika odgovornost postavljati komad o osobi kao što je Tesla?

"Odgovornost, izazov, motivacija i inspiracija. Drago mi je da sam imala hrabrosti za ovo, i da je predstava rasprodata za svako izvođenje".

Šta mislite o ranijim filmskim "inkarnacijama" velikog naučnika? Primera radi, o Dejvidu Bouviju koji ga je igrao u filmu "Prestiž"?

"Gledala sam jako mnogo različitih interpretacija i svako je uneo nešto svoje. Od Radeta Šerbedžije, preko Petra Božovića do Buovija, do nekoliko potpuno nepoznatih glumaca, Rusa i Amerikanaca koje sam gledala u kratkim i dokumentarnim filmovima.

Puno zavisi od glumca, razumevanja, poistovećivanja i želje da se dočara jedna od najmističnijih ličnosti ikada. Cenim sve kolege koji se bave likom i delom Tesle i pomažu da se promoviše njegov lik i delo posle smrti, kako genije nikada ne bi pao u zaborav".


Predstava se, nakon velikog uspeha u Njujorku, "seli" u London.

"Pozvani smo da sa 'Teslom' gostujemo na londonskom Vest Endu osam nedelja, igrajući je svaki dan sa mojom idealnom glumačkom postavom".

Najavljeno je da ćete snimiti i dokumentarac o Tesli, kako teku ti planovi?

"To je projekat na kome ću raditi u narednih dve godine. Jako se radujem, jer ima mnogo obožavalaca Tesle koji su voljni da pomognu kroz različite aspekte filma kako bi Tesla i kroz film zaživeo još jednom".

(MONDO, Bojana Zimonjić Jelisavac)

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

MI

BRAVO SANJA!!!

Respect

Svaka čast, ogromna je stvar imati takve nastupe u Njujorku.

Milos Shomy Misic

Kristijan Bejl bi bio idealan za Teslu u dokumentarcu.

SERIJE