• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glamočić i paori bez dogovora, sledi novi sastanak

Izvor MONDO/Agencije

Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić razgovarao je sa predstavnicima Udruženja "Banatski paori" koji su pristali da se 6. septembra organizuje novi sastanak sa prerađivačima.

Na sastanku će se pregovarati o postizanju dogovora o otkupnoj ceni suncokreta.

Današnji sastanak Glamočića i paora trajao je oko dva sata, a ministar je rekao da razume položaj poljoprivrednih proizvođača i ponovio da država ne može da određuje cene.

Glamočić im je predložio da se organizuju u jedinstvenu Asocijaciju kako bi ubuduće lakše pregovarali o otkupnoj ceni.

Poljoprivrednici su prihvatili predloge ministra.

Oni su za sledeću nedelju najavili generalni štrajk u slučaju da u petak ne bude postignut dogovor, navedeno je u saopštenju.

Glamočić je ranije dogovorio sa kompanijom Viktorija grupa da se otkupna cena uljarica podigne na 27,08 dinara (sa PDV-om).

"Očekujem od ostalih prerađivača da otvore tržišnu utakmicu i izađu sa cenama većim od dogovorene. Nakon odgovora konkurencije, očekujem i od Viktorja grupe da će korigovati cenu naviše", izjavio je novoizabrani ministar Glamočić nakon sastanka sa predstavnicima te kompanije.

Predsednik Banatske asocijacije poljoprivrednika Jan Husarik rekao je posle razgovora u Mnistarstvu poljoprivrede, da im je ponuđeno povećanje otkupne cene suncokreta na 25 dinara po kilogramu, i ocenio da poljoprivredni proizvođači neće biti zadovoljni ponuđenom cenom.

"Ministar poljoprivrede (Dragan Glamočić) nas je obavestio da je jutros razgovarao sa predstavnicima prerađivača, odnosno sa uljarama, i rečeno nam je da je cena od 24 dinara tokom ovih razgovora doživela pomak prema 25 dinara", rekao je Husarik Tanjugu.

Husarik je najavio da će tek u razgovorima sa proizvođačima suncokreta videti njihovu reakciju i naglasio da je "potpuno siguran da oni neće biti zadovoljni sa ovom cenom".

"Naravno da želimo da i dalje nastavimo pregovore, jer jedino za stolom, pregovorima, može ova teška situacija da se prevaziđe", rekao je Husarik.

Viktorija grupa je jedan od najvećih prozvođača jestivog ulja u Srbiji.

Nezadovoljni poljoprivrednici su zatražili od prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića suzbije kartelsko ponašanje u industriji ulja i dogovaranju otkupne cene suncokreta a zbog niskih otkupnih cena suncokreta nekoliko dana su blokirali put Beograd - Pančevo.

Zatražili su i i dodatni otkup pšenice i kukuruza i suncokreta za potrebe Robnih rezervi.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image