• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostavka Jelašića: Lični ili politički razlozi

Mirku Cvetkoviću žao što se Jelašić odlučio na ostavku, jer smatra da je dobro vodio NBS. Jovanović: Ostavka Jelašića poslednja opomena vlastima. U G17 plus iznenađeni. Aligrudić: Nisam baš siguran da su lični razlozi. Ekonomisti ne očekuju promenu monetarne politike.

Premijer Mirko Cvetković izjavio je Tanjugu da ga je Radovan Jelašić ranije danas obavestio da će podneti ostavku na dužnost guvernara Narodne banke Srbije i da se dogovorio sa njim da ostane na tom mestu do izbora novog.

Cvetković je rekao da mu je žao što se Jelašić odlučio na takav potez, jer smatra da je Jelašić dobro vodio NBS, bez obzira na to što su nacionalna banka i Vlada Srbije povremeno imale nesuglasice.

"Sve nesuglasice rešavane su u konstruktivnom razgovoru, a odnosi NBS i Vlade Srbije, generalno su bili dobri", rekao je Cvetković.

Lider Liberalno demokratske stranke Čedomir Jovanović ocenio je danas da je ostavka guvernera Jelašića u sadašnjem trenutku poslednje upozorenje vlastima i da predstavlja razlog za zabrinutost.

"NBS, Jelašić i svi koji su insistirali na odbrani ekonomske politike bili su izloženi pritiscima sa svih strana, ne samo vlasti, već i predstavnika krupnog kapitala koji je postao krupan zbog toga što se služio političkim sredstvima, a ne svojim radom", ocenio je Jovanović u izjavi novinarima u parlamentu.

Lider LDP-a je rekao da je Jelašić u poslednjih nekoliko godina sazreo kao osoba sposobna da vodi centralnu banku, insistirajući na njenoj nezavisnosti, a da sukobi u koje je ulazio nisu bili sukobi iz njegovog ličnog hira već potrebe koje su nametale reforme.

"Očigledno je da je njegovo povlačenje samo prva u nizu cena koje ćemo morati da platimo i koja će morati biti sve veća zbog odsustva jasnog plana i činjenice da se vlast ponaša neprihvatljivo za situaciju u kojoj se nalazimo, jer je šteta uvek i po pravilu zajednička, a odluke koje se donose samostalne, bez ikakvih konsultacija", rekao je Jovanović.

Zamenik šefa poslaničke grupe G17 Vlajko Senić izjavio je da su u toj stranci iznenađeni ostavkom, ocenjujući da je guverner tokom svog mandata demonstrirao nezavisnost pa i sada prilikom donošenja i objavljivanja te odluke.

Senić je novinarima u parlamentu Srbije kazao da je Jelašić na pravi način demonstrirao "šta znači jedan stručan i nezavisan guverner Narodne banke".

Senić je kazao da očekuje da se procedura normalno nastavi "bez neke velike drame" i da u skladu sa zakonskim odredbama u nekom narednom periodu Odbor za finansije Narodne skupštine, čiji je član, predloži novog kandidata za guvernera.

Zamenik šefa poslaničke grupe G17 plus je naveo da Jelašić nije često davao izjave I da je uvek birao reči I da stoga nema razloga da sumnja da iza ličnih razloga za ostavku koje je guverner naveo, stoji nešto drugo.

Šef poslanika SPS-JS Branko Ružić izjavio je danas da je ostavka guvernera Narodne banke Srbije Radovana Jelašića lični čin i da to ne treba dalje komentarisati, već preduzeti neophodne mere da vrlo brzo bude izabran novi guverner.

"Reč je o ličnom činu i o nezavisnoj instituciji. Tu se priča završava. Jelašić je devet godina proveo u NBS i odlučio se na ovakav čin. To ne treba dalje komentarisati, već preduzeti mere u skladu sa zakonom u vezi izbora novog guvernera", rekao je Ružić novinarima u parlamentu.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izrazio je nevericu da je Radovan Jelašić podneo ostavku na mesto guvernera Narodne banke Srbije (NBS) iz ličnih razloga.

Aligrudić je novinarima u Skupštini Srbije kazao da je poslednjih meseci bilo varnica na relaciji Vlada Srbije - guverner i dodao da bi bilo kome bilo teško da obavlja tu dužnost kada Vlada nema nikakvu ekonomsku politiku.

On je rekao da je Vlada nagovarala NBS da troši devizne rezerve bez strategije za pokrivanje deficita i poboljšanje privredne situacije i dodao da je Jelašić ipak radio po zakonu i Ustavu.

Aligrudić je rekao da veruje da će novi guverner biti potpuno zavisan od vlasti.

"Doći će neko ko će u potpunosti da sluša Vladu, ali neće znati koga, da li Mlađana Dinkića, Dianu Dragutinović ili Mirka Cvetkovića", kazao je on.

Članovi Ekonomskog saveta premijera Srbije Jurij Bajec i Dejan Šoškić ocenili su da Jelašićeva ostavka neće ugroziti monetarnu politiku centralne banke.

Bajec je u izjavi Tanjugu podsetio da je monetarna politika za ovu godinu, pre usvajanja, prvo usaglašena sa ukupnom ekonomskom politikom Vlade Srbije i potvrđena na zadnjoj reviziji sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda.

U zacrtanoj monetarnoj politici, kao glavni ciljevi su postavljeni politika kursa, stabilnost cena, sigurnost svih depozita u bankama i svega onoga što se nalazi u bankarskom sektoru, poručio je Bajec, koji je i član Ekonomskog saveta premijera Srbije.

Dakle, u tom smislu nema nikakvog razloga da bi ovaj čin guvernera promenio monetarnu politiku i ugrozio stabilnost bankarskog sistema. "To je apsolutno sigurno", naglasio je Bajec.

"Narodna banka Srbije će svakako nastaviti da funkcioniše kao institucija koja ima vrlo jaku profesionalnu i kadrovsku bazu, gde su razvijene procedure u funkcionisanju do detalja", rekao je Šoškić.

Šoškić je podsetio da Srbija raspolaže sa dovoljnim fondom deviznih rezervnih, tako da povodom današnje odluke guvernera Jelašića, on ne očekuje pojavu bilo kakve vrste nestabilnosti u finansijskom sistemu zemlje.

"Verujem da će NBS svoju zakonom predviđenu funkciju u narednom periodu obavljati i dalje uspešno", istakao je Šoškić.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image