• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jelašić podneo ostavku

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić podneo je ostavku iz ličnih razloga. "Odluku neću menjati ni pod kojim uslovima", rekao je Jelašić. Do izbora novog guvernera obavljaće dužnost.

Na konferenciji za novinare u NBS Jelašić je rekao da ostavku podnosi iz ličnih razloga i da je o tome već obavestio predsednika i premijera Srbije Borisa Tadića i Mirka Cvetkovića koji su, kako je preneo, pozitivno ocenili njegov dosadašnji rad. Premijer je u prvim reakcijama izjavio da mu je žao što se guverner odlučio na ovakav korak.

"Ostavku dajem isključivo iz ličnih razloga i nije bilo nikakvih političkih pritisaka", rekao je Jelašić na konferenciji za novinare i dodao da njegova odluka ni pod kojim uslovima neće biti promenjena.

"Posle više od devet godina u NBS, od kojih tri godine kao viceguverner i tačno šest godina kao guverner, ja ću verovatno danas da zatražim prestanak radnog odnosa", saopštio je Jelašić novinarima.

"Funkciju guvernera nikad nisam shvatio kao jednu udobnu fotelju, gde ću sačekati penziju, već isključivo kao profesionalni i stručni izazov, što je naravno vremenski ograničen period", rekao je guverner i zahvalio se saradnicima u centralnoj banci na dosadašnjoj saradnji.

On je najavio da će tražiti da mu sa današnjim danom prestane radni odnos, a radiće dok Skupština Srbije ne izabere novog guvernera.

Prema njegovim rečima, nema novu poslovnu ponudu i nije doneo odluku gde će ubuduće raditi, ni da li će ostati u Srbiji, ali je napomenuo da prema Zakonu o NBS nema pravo da u narednih godinu dana radi u bankama u Srbiji..



Jelašić formalno ostavku podnosi Savetu NBS. Savet o tome obaveštava nadležni skupštinski Odbor za finasije koji odlučuje i o kandidatu za novog guvernera NBS.

Narodna skupština Jelašića je imenovala za guvernera NBS 25. februara 2004. godine, a na tu funkciju je stupio 1. marta iste godine.

Posle donošenja novog Ustava i Ustavnog zakona, 26. septembra 2007. izabran je ponovo za guvernera centralne banke sa novim mandatom od pet godina.

Poslednjih meseci guverner je vodio "tihi rat" za kurs dinara, odolevajući pritiscima privrednika i javnosti. U intervjuu "Novostima" početkom meseca rekao je da glavni zadatak NBS nije odbrana kursa, već stabilnost cena. "Očito ovde NBS kvari zabavu, jer pozajmljena sredstva ne želi da potroši", rekao je Jelašić.

Bogata karijera

Radovan Jelašić rođen je 19. februara 1968. godine u mestu Baja u Mađarskoj. Osnovnu i srednju školu završio je u Mađarskoj, a 1992. diplomirao na Odseku za marketing Ekonomskog fakultetg u Beogradu.

Tri godine kasnije magistrirao je u SAD, na Univerzitetu Ilinois u Čikagu, na temu "Upravljanje poslovnim rukovođenjem". Na tom fakultetu je godinu dana bio asistent.

Od 1988. do 1992. pohađao je u Nemačkoj letnje kurseve u Dinara internacional i spoljnotrgovinskoj kompaniji u Siemens AG, Minhen, Odsek rukovođenja proizvodima. Zatim je godinu dana bio asistent-menadžer u spoljnopolitičkoj kompaniji Vega-impex Kft u Budimpešti.

Od 1994. Jelašić je u Frankfurtu bio na letnjoj praksi u Deutsche Bank AG u Odseku za finansije, a potom je u toj banci radio bio pripravnik u Odeljenju za korporativno i institucionalno bankarstvo, u kojem je kasnije postao direktor Odseka za centralnu i jugoistočnu Evropu.

Od 1999. je bio viši saradnik u kompaniji McKinsey & Company Inc. Frankfurt i radio na kratkoročnim i dugoročnim projektima u Nemačkoj, Poljskoj i Bugarskoj, uglavnom u bankarskom sektoru - kreditno finansiranje, preuzimanje kompanija, organizacione restrukturiranje i finansiranje korporacija i na projektu pripreme najveće javne ponude u Nemačkoj u 2000. godini.

Za viceguvernera u Narodnoj banci Jugoslavije (NBJ) izabran je 22. decembra 2000. U to vreme bio je i član saveta Agencije za osiguranje depozita, sanaciju, stečaj i likvidaciju banaka.

Ostavku na funkciju viceguvernera NBJ podneo je u julu 2003. pošto je smenjen guverner NBJ Mlađan Dinkić.

Jelašić je potom bio direktor HVB banke (februar 2004.) da bi se ubrzo vratio u Narodnu banku Srbije.

Član je stranke G 17 Plus od njenog osnivanja, decembra 2002. a bio je i predsednik njenog Ekonomskog saveta, ali je posle izbora za guvernera zamrznuo članstvo u stranci.

U septembru 2006. izabran je za predsednika Kluba guvernera zemalja centralne Azije, Crnomorskog regiona i Balkana.

Pored srpskog i mađarskog, kao maternjih jezika, govori engleski, nemački i ruski. Oženjen je Anastasijom, Amerikankom grčkog porekla, koja je profesorka engleskog jezika. Imaju tri sina.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image