• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jat sa Turcima pravi Balkan ervejz?

Turkiš erlajnz spreman je da od 1. marta uđe u aranžman sa Jat ervejzom oko formiranja nove balkanske aviokompanije, najavio je srpski ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin..

Kompanija bi se zvala Balkan ervejz, a saradnja u avioprevozu nije jedina gde se može sarađivati sa Turcima, rekao je Tanjugu ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin posle povratka iz Istambula.

Ugljanin, koji se upravo vratio iz Turske gde je imao razgovore sa više resornih ministara, tvrdi da su Turci spremni na saradnju sa Srbijom na svim nivoima i u svim oblastima.

"Na nama je sada da okončamo određene pripreme i da “tačno znamo šta hoćemo da privatizujemo, šta da prodamo, kao i sa kim želimo da gradimo firmu”, kazao je Ugljanin,.

On kaže da je u Turskoj naišao na “otvoren vrata”, da je sa Turkiš ervejzom potvrđena saradnja “bez ikakvih uslova i preduslova”, a slično je i u drugim oblastima, uključujući poljoprivredu.

Ugljanin je kazao da je dogovoreno i zajedničko učešće jedne turske kompanije i Goše iz Smederevske Palanke na egipatskom tenderu za izradu 200 vagona, što bi, kako je rekao, bio tek početak saradnje. Broj vagona bi kasnije bio ovećan, uz mogućnost da Srbija angažuje veliki broj kooperanata.

"Reč je o istorijskom poslu koji bi mogao biti dugoročan", naveo je Ugljanin.

On je odsetio i da su Turci u potpunosti spremni da već od proleća započnu gradnju autoputa od Požege do južnog Jadrana.

Ne skrivajući zadovoljstvo zbog činjenice da će deo tog autoputa prolaziti kroz Sandžak, Ugljanin je naveo da će izgradnjom te saobraćajnice Srbija postati prioritetni evropski koridor za izlazak na Sredozemlje.

"S tim u vezi, Vlada Srbije je pre desetak dana usvojila Prostorni plan specijalne namene za autoput, kao i Prostorni plan specijalne namene za industrijsku zonu u Tutinu", rekao je Ugljanin i dodao da će to ujedno biti i pravi ekonomski odgovor na sve probleme u Sandžaku.

Neposredno uoči odlaska u Tursku, ministar je boravio u Saudijskoj Arabiji gde je imao razgovore u Islamskoj banci koja okuplja više od 50 zemalja sveta.

Ugljanin je naveo da je reč o povezanim posetama, kao i da Srbija želi partnerstvo sa tom bankom. Pored toga, Islamska banka ima mogućnost da pomaže zemljama u kojoj živi muslimanska manjina, a Sandžak je dobar osnov za to, rekao je on.

"Otišao sam sa određenim predrasudama, jer sam znao da su Arapi bili besni na Srbiju zbog događaja iz 90-tih godina. Mojim dolaskom kao ministra, muslimana Bošnjaka u Vladi Srbije, oni su rekli da jedva čekaju da sarađuju sa našom zemljom", naveo je Ugljanin.

Želju Islamske banke da što pre započne saradnju sa državom, Ugljanin objašnjava prestankom postojanja nekih, kako su oni rekli, "crnih fondova i spoljne saradnje".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image