• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF: Štedite na svim nivoima

Neophodno je strogo poštovanje fiskalnih pravila u Srbiji, konstatovano je u razgovorima premijera Srbije Mirka Cvetkovića i delegacije MMF-a, kao i ušteda na svim nivoima vlasti.

Premijer Cvetković je ocenio da je aranžman iz predostrožnosti sa MMF-om, koji ne podrazumeva obavezno povlačenje sredstava, veoma važan za našu zemlju jer svim stranim investitorima predstavlja potvrdu da Srbija vodi kredibilnu ekonomsku politiku.

"Na sastanku je ocenjeno da je i u narednom periodu neophodno striktno poštovanje fiskalnih pravila, sprovođenje ušteda na svim nivoima vlasti kao i nastavak sprovođenja reformi u cilju unapređenja investicione klime", navodi se u saopštenju.

Na sastanku Cvetkovića sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda koju predvodi Albert Jeger, potvrđeno je i da će doći do usklađivanja i povećanja plata i penzija, kako je i predviđeno zakonom.



Delegacija MMF-a nastaviće razgovore sa predstavnicima Ministarstva finansija u vezi sa rebalansom budžeta koji je planiran u septembru, a biće utvrđeni i okviri budžeta za 2012. godinu, saopštila je vladina kancelarija za saradnju s medijima.

Zvanični pregovori predstavnika srpskih vlasti i delegacije MMF-a o aranžmanu iz predostorožnosti počeli su održavanjem plenarnog sastanka u Narodnoj banci Srbije, na kojem su učestvovali potpredsednici Vlade Jovan Krkobabić i Božidar Đelić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, guverner NBS-a Dejan Šoškić.

Aranžman iz predostrožnosti podrazumeva mogućnost korišćenja sredstava u slučaju potreba zemlje.

Preliminarni razgovori o aranžmanu, koji bi trajao 18 meseci uz pristup sredstvima u iznosu od 200 odsto kvote Srbije u MMF-u, odnosno oko milijardu evra, obavljeni su u maju.

Ako bude postignut dogovor o novom aranžmanu, Odbor direktora MMF-a mogao bi da ga odobri krajem seprembra.

U razgovorima predstavnika Vlade Srbije i Narodne banke Srbije sa misijom MMF-a analizirana su makroekonomska kretanja u Srbiji, mogući uticaj globalne krize na privredu Srbije i mere koje bi ekonomske i monetarne vlasti u zemlji mogle da preduzmu da se ublaži posledice krize.

Planirano je da misija MMF-a, koju predvodi Albert Jeger, u Beogradu boravi do 30. avgusta.

Prethodni aranžman Srbije i MMF-a je bio kreditni, a istekao je 15. aprila ove godine. Taj aranžman bio je vredan oko tri milijarde evra od čega je povučena polovina odobrene pozajmice.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image