• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uređene javne nabavke "ne idu" s izborima?

Izmene sistema javnih nabavki u Srbiji pripremaju se ishitreno i u tajnosti, sa rokovima pratećih propisa koji garantuju samo nesprovođenje u prvoj godini, kažu u Transparentnost Srbija.

Na današnjem skupu Koalicije za nadzor javnih finansija takav odnos prema javnim nabavkama tumači se kao želja vlasti da tokom predizborne kampanje ima neuređen prostor javnih nabavki.

Na skupu, gde je promovisan drugi broj časopisa Dosije korupcija, programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić ukazao je na dve "zabrinjavajuće" činjenice u vezi sa pripremom izmena - a to su hitan rok i ukidanje Uprave za javne nabavke zarad stvaranja tela za centralizovane javne nabavke.

On je ukazao da iz Akcionog plana nije jasno koje institucije treba da funkcionišu u novom sistemu, a sam plan je u mnogim delovima nesprovodiv jer nije jasno ko će biti zadužen za sprovođenje aktivnosti.

Strategijom je, kako je naveo, na dobar način predviđena borba protiv korupcije, ali u Akcionom planu "od toga nema ništa" jer nije vidljivo kako će se te mere ostvarivati, kao i kako će se suzbijati i greške i ozbiljne zlouptrebe službenog položaja.

"Ne vidi se kako će ovo što je vlada usvojila biti ostvareno i na koji način način će se suzbijati ne samo sitnije greške, neregularnosti, već i ozbiljne zloupotrebe položaja", kazao je Nenadić.

Transparentnost Srbija je 25. oktobra Ministarstvu finansija dostavila predloge za izradu izmena zakona o javnim nabavkama na osnovu Strategije koju je, kao i Akcioni plan, Vlada Srbije usvojila 12. septembra, kazao je Nenadić.

"Poenta upućivanja tog teksta i radnoj grupi, Ministarstvu finansija i obelodanjivanje u javnosti je bila da ukažemo koliko je reforma sistema javnih nabavki radi smanjenja korupcije ozbiljan posao ozbiljna, i koliko je neozbiljno je najavljivati da se taj posao može uraditi za nekih par nedelja", kazao je Nenadić.

Nenadić je posebno istakao da je potrebno uspostaviti sistem kontrole da bi se znalo ko je odgovoran za svaki segment procesa, pošto su sada neki delovi nepokriveni kontroli.

Zato bi bilo dobro Upravu jačati, a ne ukidati, a trebalo bi joj dati i ovlašćenje u pogledu pokretanja prekršajnih postupaka i kontrole pojedinih postupaka javnih nabavki, kazao je Nenadić.

Dragan Dobrašinović iz Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava ukazao je na slučajeve nenamenskog trošenja novca koji su obelodanjeni u javnosti, poput više od 25.000 evra za sajt Očistimo Srbiju, 28.800 evra za portal Nacionalni brend Srbije, kao i više od milion evra za softver Ministarstva poljoprivrede.

Ukazao je da se zakon o javnim nabavkama priprema u tajnosti, da je planirano ukidanje Uprave koja sprovodi kontrolu i da zakon neće moći da se primenjuje prvih godinu dana jer neće biti doneti podzakonski akti.

On je ocenio da je "vlada Srbije na vrlo eksplicitan način odustala od borbe protiv korupcije" kada je u Akcionom planu predvidela da će se borba protiv korupcije u javnim nabavkama odvijati u okviru projekta u poslednjem kvartalu 2012. i prvom 2013, iako je reč o problemu koji zahteva sistematičan opsežan plan.

"Pošto imamo kalendar ispred sebe mi dobro vidimo da će za nekoliko meseci u ovoj zemlji biti izbori i nama nije nejasno da se ovaj zakon donosi pre svega zbog izbora i da ovaj zakon neće moći da se primenjuje zbog izbora i da je potrebno da imamo jedno polje koje je potpuno neregulisano u periodu predizborne kampanje da bi neko sutra mogao da obavlja određene poslove bez ikakve kontrole, pre svega institucija, a i uz vrlo malu kontrolu građanskog društva", kazao je on.

Predstavnik Fonda za otvoreno društvo Miodrag Milosavljević ocenio je da za unapređenje sistema javnih nabavki nije potrebno donositi nove propise, već za početak primeniti postojeće.

On je takođe ukazao na to da se oko 25 odsto novca u javnim nabavkama velike vrednosti potroši u pregovaračkom postupku bez objavljivanja poziva, a tu se najčešće pregovara samo o jednoj ponudi.

Prema proceni koju je izneo u časopisu Dosije korupcija, reč je o iznosu od 650 miliona evra.

(Beta)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image