• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kokan Mladenović: Ostajem!

Upravnik beogradskog pozorišta Atelje 212 ne planira da podnese ostavku uprkos tome što većina glumaca traži njegovu smenu. Kolege optužio za neargumentovano ponašanje, uvrede i nanošenje štete kući za koju rade.

Upravnik Ateljea 212 Kokan Mladenović održao je konferenciju za novinare nakon što je 25 od 33 glumca tog pozorišta potpisalo peticiju u kojoj traže njegovu smenu. Oni kao razloge navode "bahatost, samoreklamerstvo, diletantizam, zanemarivanje sopstvenog ansambla, a u korist honorarnih saradnika-glumaca", kao i to da je Mladenović uneo negativnu atmosferu i posejao seme zla u ansamblu, pa je svaka dalja saradnja sa njim nemoguća.

"O zahtevima glumaca koji nemaju nikakvo realno utemeljenje i ljudima koji, bar za sada nisu izneli nijedan valjan argument oko koga bismo mogli da polemišemo, nemam šta da kažem. Ovde je prisutno sve osim argumenata – lični stavovi, lične uvrede, individualna mišljenja, samovolja, sve – samo ne ono što je zaista relevantno, a to je da je ovo pozorište uvršteno među 45 najuspešnijih teatara u Evropi, da smo imali najviše premijera u protekle tri sezone, da kada sam ja došao na čelo ove kuće po sezoni se igralo 370 predstava, a sada ta cifra iznosi skoro 600, koliko ih je bilo u sezoni 'Utopija', i mnogo toga još", izjavio je Mladenović.



Upitan da li je razmišljao o podnošenju ostavke, s obzirom na to da je veoma teško raditi, a posebno stvarati umetnost, u atmosferi koja trenutno vlada u Ateljeu 212, Mladenović je izjavio "da mu to nijednog trenutka nije ni palo na pamet, jer je za ostavku potrebno da postoji bar jedan valjan razlog, a on ga ne vidi".

S obzirom na to da su glumci najavili da će predstave iz aktuelne sezone odigrati kako je to i dogovoreno, ali da ni u kakve nove projekte neće ulaziti dokle god je Mladenović na mestu upravnika, postavilo se pitanje kako će se realizovati bilo koji novi projekat u narednoj sezoni, ukoliko glumci ostanu dosledni u ovom svom stavu.

Mladenović je rekao da rešenje za taj problem ima, ali nije želeo da otkrije kakvo. On je dodao da veruje da se problem može prevazići, ali da će u slučaju da ostane na čelu kuće, u takvim situacijama primenjivati Zakon o radu.

Aktuelni upravnik zamerio je kolegama iz ansambla da su naneli materijalnu štetu pozorištu odbijanjem uloga, ali i štetu njegovom ugledu ovakim stavovima i ponašanjem i urušili "ionako krhku sliku kulture u Srbiji".

"Sa nivoa kleveta i uvreda, koje su očito ovde jedini argumenti, treba da pređemo na nivo odgovornog poslovanja. Glumci Ateljea 212 su za protekle tri godine odbili 28 ponuđenih uloga zbog čega je kuća morala da angažuje glumce izvan tog pozorišta, što je koštalo više od pet miliona dinara", dodao je.

O predstavi "Zoran Đinđić" koja je navedena kao tačka usijanja odnosa između upravnika i ansambla, Mladenović je rekao da svi koji su prihvatili uloge u njoj su to učinili slobodnom voljom, znajući u šta ulaze, a da im je data i privilegija da predstavu napuste bez ikakvih konsekvenci, ukoliko u toku rada procene da ne mogu ili ne žele da učestvuju u takvom projektu.

"Ta predstava je bila pokušaj da se pozorištu vrati mogućnost da ukaže na probleme u društvu i da mu se vrati moć javne reči. To je i uspelo, jer je predstava izazvala brojne reakcije javnosti - kako negativne, tako i pozitivne, a to znači da smo uspeli. 'Đinđić' ostaje deo našeg repertoara, sviđalo se to nekima ili ne".

Mladenović je na kraju najavio nove i ambiciozne projekte za narednu sezonu koja će nositi naziv "Generacija", a u kojoj će učestvovati, prema njegovim rečima, najeminentnija imena iz sveta glume, režije i pozorične produkcije.

Glumački ansambl Ateljea 212 najavio je konferenciju za štampu, na kojoj će izneti svoje zahteve i argumente za smenu aktuelnog upravnika, za sutra.

Peticiju za smenu su potpisali Aleksandra Janković, Anica Dobra, Anita Mančić, Bojan Žirović, Branimir Brstina, Branislav Zeremski, Branka Šelić, Dara Džokić, Dragana Đukić, Dubravka Mijatović, Erol Kadić, Gordan Kičić,Gorica Popović, Isidora Minić, Katarina Žutić, Milan Caci Mihailović, Milica Mihajlović, Nebojša Ilić, Nenad Ćirić, Nenad Jezdić, Radmila Tomović, Tihomir Stanić, Vladislav Mihailović, Sofija Juričan i Marinko Madžgalj.

(MONDO)

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

The

Sve je gora situacija,karte se prodaju upola cene ili tri puta jeftinije,narod jedva ima za najosnovniju hranu i komunalije, i zato su počela vatanja za gušu i u pozorištu jer i atelje jedva posluje,a tek će biti ekonomski horor u Srbiji od jeseni.

Alibaba

Pitam se kako nijedan potpisani "velikan" nije u skladu sa svojim načelima,kao MORALNI ČIN, ponudio svoj odlazak iz pozorišta!?Sve velikani demokratičnih i savremenih opredeljenja a istinski komunisti. To je legitiman čin neslaganja sa politikom vođenja kuće!Uz to su i najveći protivnici ugovornih odnosa, toliko nam mile zapadne tekovine poslovanja. Prizivaju je za druge, ali ne i za svoje utvrđene pozicije! Kokan je nama u pozorište vratio Anicu Dobru koja više pd decenije prima platu u matičnom pozorištu a nije zaigrala nijednu ulogu. Od Sofije Juričan napravio glumicu!Dokle?

Unknown_Artist

To je lako da se vidi ko nije potpisao na sajtu A212...ukupno trideset i troje na plati...a nisu potpisali...Branislav Trifunovic,Jelena Djokic,Ivan Jevtovic,Milutin-Mima Karadzic,Mladen Andrejevic,Svetislav Goncic,Svetozar Cvetkovic i Fedja Stojanovic. Treba da ih je sve sramota...Atelje 212 je nekada bio institucija.VELIKI glumci su tu nekada igrali...Zoran Radmilovic,Tasko Nacic,Mija Aleksic,Danilo Bata Stojkovic,Slobodan Aligrudic,Petar Kralj,Ljuba Tadic,Petar Bozovic,Branko Plesa,Mira Banjac,Rahela Ferari,Ruzica Sokic i mnogi drugi...pogledajte samo honorarni deo pozorista na sajtu A212.

SERIJE