• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić mora da se bavi i cenom malina

Malinari će sutra od vicepremijera zahtevati da se umeša na tržište i hladnjačare natera da im malinu plate koliko su oni zamislili.

"Tražimo 250 dinara i ništa manje od toga nećemo prihvatiti. Nemamo mandat da sklapamo kompromis, niti to hoćemo da radimo ", rekao je za "Blic" predsednik udruženja Srpska malina Dragan Vukajlović, uoči sutrašnjeg sastanka voćara sa potpredsednikom Vlade, ministrom odbrane i koordinatorom rada obaveštajnih službi Aleksandrom Vučićem.

Vučić će se sastati sa delegacijom malinara u 10:00 sati u pokušaju da se "na najvišem nivou" postigne dogovor oko otkupne cene ovogodišnjeg roda.

"Stavićemo na dnevni red i spornu uredbu o dodatnom oporezivanju poljoprivrednika i problem uvoza maline iz inostranstva koja se meša sa domaćom, pa izvozi pod firmom 'srpska", rekao je Vukajlović.

Pojedini otkupljivači preko svojih ćerki firmi, u Austriji malinu u Evropskoj uniji prodaju i za pet evra, rekao je on i najavio odgovor malinara u slučaju da Vučić ne usliši njihove zahteve.

Upravni odbor udruženja Srpska malina doneo je odluku da će u četvrtak, 20. juna, pred Vladom Srbije početi dvodnevni štrajk glađu ako cena maline ne bude 250 dinara za kilogram, kao i da će od Vidovdana blokirati magistralni put Požega-Užice u Prijanovićima.

Pretnje i blokade puteva zbog cene malina već su prerasli u tradicionalnu junsku manifestaciju u Srbiji. Svake godine malinari zatvranjem puteva i pritiscima na Valdu pokušavaju da "spolja" izdejstvuju veću cenu od svojih partnera u tržišnom odnosu.

Na sastanku sa ministrom poljoprivrede početkom meseca u Užicu, Goran Knežević im je već odgovorio da država nije tu da određuje cene na tržištu, niti da može da zabrani uvoz iz EU.

Povodom istog "slučaja maline" iz Ministarstva poljoprivrede im je u avgustu 2011. poručeno da "maline nisu hleb već privatan biznis" i da ako ne žele da prodaju ,maline "za bagatelu", kako tvrde, mogu da ih uskladište u javnim skladištima u Srbiji.

Priča se međutim nastavlja "tradicionalnim" tokom, koji nije omeo ni prošlogodišnji debakl malinara, kada su pokušali da dođu do tih "pet evra u EU".

Samostalni dogovor sa austrijskom firmom CWS Best food o otkupu 50.000 tona neslavno je prošao jer su malinari prijavili za otkup tek deseti deo ugovorenog.

(Fonet/MONDO, ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 23

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gradjanin

Situacija oko maline je sledeća: Seljak nam je finansijski nejak, poljoprivredno \'nepismen\' što se tiče maline, neće na vreme da prska čime treba i kako treba, da obradi kako je nauka rekla, nego sve polovično pa \'kako Bog da, šta ja tu mogu\'. O navodnjavanju da ne govorimo. Da se udruže ni da čuju, 99% je pokradeno u državnim zadrugama, pare nikad nisu videli. Znači, prinos srednji do nizak, finansijski nejaki, da se udruže neće pa čak i da se udruže ne znaju da plasiraju robu, a i da je prodaju neće naći nikog da prodaju po ceni kojoj traže. Jad i beda, nažalost

če

Biće najbolje da Vučko odredi cene za sve i da se đ zarada trgovca i pdv. Ako je cena 250 din/kg, kolika će biti cena smrznute maline???? Raspitajte se pošto je malina u Čileu. Biće uvoza. Ili ćete tražiti da ga Vučko spreči. Nemoj da mi je neko rekao da je rad na selu težak! Znam koliko je težak. Ako medju vama ima neko ko zna ručno da kosi i kosi po ceo dan po ovoj vrućini, ručno suši i skuplja seno - što ja radim, shvata da znam koliko je težak život seljaka. Eno i meni stoje jaganjci neprodati, da idem kod Vučka!!!!

batalio

Svake godine jedno te isto,ne odgovara im cena,sto jednostavno ne batale tu malinu

special image