• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeli teški razgovori sa MMF-om

Plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije danas su počeli zvanični razgovori Međunarodnog monetarnog fonda i srpskih vlasti o tekućim ekonomskim kretanjima, koji će trajati do 21. maja.

Sastanku s misijom MMF-a, koju predvodi Zuzana Murgasova, u Narodnoj banci Srbije (NBS) prisustvovao je ministar finansija Mlađan Dinkić, viceguverneri NBS Veselin Pješčić, Diana Dragutinović, Ana Gligorijević i predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić.

Kako je saopštila NBS, tokom posete obaviće se konsultacije koje su statutarna obaveza svih zemalja članica fonda.

Misiji MMF-a ovog puta priključiće se i zamenik direktora Odeljenja za Evropu u MMF-u Asim Husain.

U razgovorima misije MMF-a i delegacije Srbije biće razmotrena ekonomska i finansijska situacija, mere ekonomske politike, izazovi u fiskalnoj politici, okvir monetarane politike i eksterna stabilnost zemlje, navela je NBS.

Misiji MMF-a biće predočena i srednjoročna strategija ekonomske politike Srbije.

Planirano je da misija MMF-a u Srbiji ostane dve nedelje.

Na kraju poslednje posete Beogradu, 20. novembra 2012. godine, misija je saopštila da je fiskalna konsolidacija hitan prioritet srpskih vlasti i da je teško dostižan planirani budžetski deficit u 2013. godini od 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Ministar finansija Mlađan Dinkić juče je na RTS-u najavio rebalans budžeta (na strani rashoda jer su prihodi podbacili), ali uz zadržavanje deficita na planiranom nivou.

Misija MMF-a poslednji put boravila je u Beogradu u novembru 2012. godine, kada su u dvonedeljnim razgovorima dominirali plan reformi koje bi dovele do smanjenja javnog duga, snižavanje fiskalnog deficita i fiskalna konsolidacija, a među temama je bio i Nacrt budžeta za 2013. godinu.

Poslednji aranžman Srbije i MMF-a sklopljen je krajem septembra 2011. godine, a zamrznut je početkom februara 2012, jer je budžet za tu godinu odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.

Taj aranžman je bio vrednosti 1,1 milijarde evra, a takože sklopljen "iz predostrožnosti".

Sklapanje novog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) "zavisiće od toka razgovora", rekao je u osvit razgovora Dinkić.

"Suština je da Srbija ne treba da se prilagodi MMF-u, već da procenimo da li to nama odgovara. Ukoliko Srbija sklopi aranžman s MMF-om, makar onaj "iz predostrožnosti" i bez uzimanja kredita, imaćemo kao zemlja veći kreditni rejting u svetu i moći ćemo da se jeftinije zadužujemo na stranom tržišu, i to je očigledna korist od novog aranžmana ukoliko do njega dođe", rekao je Dinkić za RTS.

"Prisustvo" MMF-a u Srbiji je poželjno i bilo bi najbolje da se postigne makar trogodišnji aranžman iz predostrožnosti, izjavila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković krajem aprila u Vašingtonu.

Ona je, nakon sastanka sa predstavnicima MMF i Svetske banke, rekla da Srbija takav aranžman ne želi zbog finansijskih sredstava, jer je platno-bilansna pozicija zemlje takva da ne uslovljava potrebu za novim novcem, ali je dodala da je potreban savetodavac i kontrolor.

Zvanični razgovori Vlade Srbije i Misije MMF-a počeće pre podne, održavanjem plenarne sednice u Narodnoj banci Srbije.

(MONDO,agencije, ilustracija: MONDO)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Цугопол

Оканите се бре ММФа и Светске банке! Од њих можемо добити само пропаст! Треба да се угледамо на Аргентину и Исланд!

special image